ZAGREB

Uz stotu obljetnicu Beuysa - instalacija "SADiti JE BITNO"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


"SADiti JE BITNO", umjetnička instalacija Lucije Žuti bit će od 19. do 24. svibnja postavljena na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, u okviru programa proslave 100. godišnjice rođenja Josepha Beuysa, jednog od najutjecajnijih i najkontroverznijih umjetnika 20. stoljeća.

Instalacija nastaje u produkciji udruge Domino, a u sklopu projekta "Vizualna konstrukcija političkog: 100 Beuysa" koji su zajednički osmislili Goethe-institut Kroatien i Subversive Festival.

Referira se na jedan od najpoznatijih Beuysovih happeninga koji je započeo 1982. na documenti 7 pod nazivom "7000 hrastova - gradsko pošumljavanje umjesto gradske uprave". U toj je akciji umjetnik, uz pomoć građana Kassela posadio 7000 hrastova i stvorio, kako ju je nazvao, socijalnu skulpturu. 

"Njegova akcija sadnje 7000 hrastova nam ostaje kao primjer javne intervencije u kojoj su građani vlastitim ekološkim djelovanjem uključeni u proces stvaranja društveno angažirane umjetnosti", ističe se u najavi.

Lucija Žuti postavlja sedam hrastovih trupaca oko HDLU-a, a na svakom se nalaze dva natpisa - jedan je “SADiti JE BITNO”, a drugi se sastoji od izmijenjene verzije logotipa Hrvatskih šuma kraj kojeg piše "Dolje s Medvednicom! Želimo nesmetan pogled na Alpe!“

Time autorica parafrazira slogan studentske pobune protiv svojedobne vrlo skupe obnove zgrade opere u Zürichu, a koji je glasio: "Dolje s Alpama! Nesmetan pogled na Sredozemlje!".

"Preuzimajući ovaj ciničan slogan i ubacujući u njega dijelove Hrvatske na kojima se trenutno odvija velika sječa šuma, Lucija Žuti osvještava da masovna sječa (Hrvatskih) šuma Medvednice, Bilogore, Velebita mijenja njihov identitet te se pita hoćemo li rušenjem izgubiti svoje prirodne vrijednosti i imati ogoljen i nesmetan pogled na Alpe, Karpate ili Sredozemlje", dodaje se.

Naime, s obzirom na to da Hrvatska ima relativno malu količinu šuma u privatnom posjedu, "Hrvatske šume ističu se kao jedan od glavnih aktera u njihovu očuvanju, međutim tu državnu tvrtku mnogi prozivaju za neodgovorno gospodarenje, uz implikacije da bi neki njihovi potezi mogli rezultirati devaluacijom ovog prirodnog resursa te posljedično, deforestacijom". 

"Činjenica ostaje da lanac sustavnih odluka može ugroziti opstojanje šuma, a time i bioraznolikost vrijednih staništa i stabilnost ekosustava", napominje se.

Zagrepčani su na Trgu žrtava fašizma već pokazali angažiranost u prosvjedima protiv sječe magnolija, a i ovi trupci, polegnuti na lokaciji mnogih prosvjeda i ekološki angažiranog građanskog otpora, prizivaju svojom simbolikom tisuće trupaca koji su posječeni diljem Hrvatske.

Projekt će se zaključiti u ponedjeljak 24. svibnja u Dokukinu KIC okruglim stolom na temu gospodarenja šumama i mogućnostima direktnog građanskog aktiviranja, što uključuje i umjetničke akcije. Na okrugli stol  pozvani su predstavnici Hrvatskih šuma, Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika, Državni inspektorat, Udruga VIDRA te umjetnici koji provode zelene "artivističke" prakse.

Lucija Žuti (1994., Varaždin) upisala je 2014.  Grafički odsjek na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te završila 4. godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Grafika s pohvalom cum laude, u klasi prof. Mirjane Vodopije, a 2018. godine upisuje diplomski studij Grafika na ALU u istoj klasi. Do sada je imala dvije samostalne izložbe i jedan performans.

Njezin projekt je podržala Požgaj Grupa donacijom drvnog materijala, a realizaciju instalacije i europski projekt ACT: Art, Climate, Transition koji kroz produkcije, edukacije, angažirane umjetničke radove i razmjenu s lokalnom zajednicom kreativno propituje odnos ljudi s njihovim prirodnim i društvenim okruženjem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of