goli otok

"VI STE PARTIJU IZDALE ONDA KADA JE TREBALO DA JOJ POMOGNETE": Umjetnički projekt obilježio golootočki logor za političke zatvorenice

| Autor: Hina


Informativne ploče o ustroju i povijesti golootočkog logora za političke zatvorenice postavljene su u rujnu na Golom otoku i na Svetom Grguru u okviru umjetničkog projekta Andreje Kulunčić „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“.

Na tim se otocima u razdoblju od 1950. do 1956. naizmjenično nalazio politički logor kroz koji je prošlo više od 850 žena optuženih za povezanost s Informbiroom. Žene su same morale izgraditi staze i većinu objekata koji su danas vidljivi samo u tragovima, kaže se u priopćenju o projektu.

S iznimno okrutnim sistemom kažnjavanja, u kojemu su logorašice bile prisiljene i provoditi torturu, logor je bio mjesto patnje i poniženja. Šikaniranje optuženih žena i policijski nadzor nastavljani su i nakon izlaska iz logora.

Lokaliteti nisu bili obilježeni te ih se umjetničkom prostornom intervencijom željelo markirati i upozoriti na prepuštenost ženskog logora zaboravu i vremenskim uvjetima koji brišu tragove.

Također, namjera projekta je tematizirati žensko stradanje, posebice ono povezano s nasljeđem političkog nasilja, o čemu se još uvijek izuzetno malo govori.

Nosile kamenje iz mora na vrh brda i natrag

U kamenu na lokalitetu Golog otoka uklesano je i svjedočanstvo bivše logorašice Vere Winter ispisano rukopisom njezine unuke: „Kamen smo nosile iz mora na vrh brda. Kada je hrpa na vrhu bila dovoljno velika, nosile bi kamenje do mora“.

Autorica projekta je Andreja Kulunčić, suradnice antropologinja Renata Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinja Dubravka Stijačić, a projekt je nastao u organizaciji udruge Goli otok Ante Zemljar i udruge MAPA.

Njegov je fokus na propitivanju pozicije žena koje ni danas nisu ravnopravno prisutne u javnom diskursu o totalitarnom nasilju i otporima prema njemu u Jugoslaviji početkom hladnog rata, kaže se.

Cilj projekta je otvoriti novi oblik suočavanja s prostorom dehumanizacije kroz istraživanje i uspostavljanje ženske memorije traumatične prošlosti te kroz prostornu umjetničku intervenciju, izložbu, web site, publikaciju i niz radionica.

Projekt „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ financirala su Zaklada "Kultura nova", EPK Rijeka 2020, Ministarstvo kulture i Grad Zagreb, a na lokalitetu su ga tehnički izveli Silvester Ninić, Darko Bavoljak, Ivo Martinović i Andreja Kulunčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini