SPLIT

U Splitu otvorena izložba "Uroš Marović - svjedok svog vremena 1912-1944."

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U splitskoj Kući jezika i kulture na Peristilu otvorena je u četvrtak izložba karikatura i slika "Uroš Marović  - svjedok svog vremena 1912.-1944.", priopćeno je u srijedu iz udruge Prokultura.

Na predstavljanju izložbe istaknuto je kako Marovićeva djela, kao jedinstveno svjedočanstvo života tridesetih godina 20. stoljeća, pričaju priču ne samo o iznimno talentiranom umjetniku, nego i o Splitu.

Marović je rođen 1912. u Supetru na otoku Braču. Prvu izložbu pod naslovom "Izložba karikatura" imao je 1940. u Salonu Galić, jednom od najvažnijih splitskih izložbenih prostora. Udruga Prokultura izložbu je organizirala na 80. godišnjicu Marovićeve prve i jedine izložbe za života, i to nakon slučajnog otkrivanja slikareva opusa te priče o tragično prekinutom životu.

"Marović je smaknut 2. studenog 1944., skupa sa tridesetak splitskih građana koje je partizanski prijeki sud osudio na smrt zbog njihovih 'pogrešnih' političkih uvjerenja. Nakon strijeljanja Uroševo tijelo bačeno je u jamu,"  priopćila je udruga Prokulture.

Povjesničar i publicist Tihomir Rajčić je istaknuo kako Marovićeva sudbina priča tužnu priču.

"Dok ulja, crteži i osobito karikature iznimnog živog, južnjački kolorita oslikavaju građansko okruženje i život, dotle tragični slikarev kraj ostaje samo gorko svjedočanstvo o nemilom ubijanju često vrlo mladih ljudi i pritom gaženju umjetničkog i intelektualnog. Smaknuća i smrt Uroša Marovića dio su šireg totalitarnog užasa koji je na području od Jadrana, Baltika i Crnog mora odnio milijune nevinih života," rekao je Rajčić., navodi se u priopćenju udruge. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater