SPLIT

U Splitu otvorena izložba Ane Barbić Katičić

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba 15 slika akademske slikarice Ane Barbić Katičić s likovima osoba u prirodnoj veličini dok razgledavaju izložbe u galerijama otvorena je u ponedjeljak navečer u splitskoj Kući jezika i kulture na Peristilu.

"Najprije sam fotografirala posjetitelje dok razgledavaju izložbe, a zatim sam njihove likove prenosila u prirodnoj veličini na umjetničke radove u različitim pozama - neki su predstavljeni s leđa, neki bočno, a neki u klasičnim očekivanim položajima u promatranju izložbe", rekla je autorica Ana Barbić Katičić na otvorenju izložbe u organizaciji udruge "Prokultura".

Objasnila je kako tim umjetničkim radovima šalje poruku da je potreba za ljudskim kontaktom nužna, što smo vidjeli i u ovim nezahvalnim vremenima pandemije koronavirusa. Tim umjetničkim slikama koje predstavljaju posjetitelje u galerijama, dodala je, prkosi aktualnim pandemijskim okolnostima.

"Sugeriram da je galerija mjesto gdje su ljudi poželjni kao posjetitelji te je ova izložba ujedno i pozivnica građanima da je dođu vidjeti i miješati se s izloženim slikama", rekla je Barbić Katičić, koja uz primarno slikarstvo aktivno stvara na ostalim likovnim područjima, na području ilustracije, uređenja interijera i likovnog oblikovanja volumena. 

Ana Barbić Katičić je autorica novog idejnog rješenja nagrade (The Best FIFA Football  Awards) koju Fifa svake godine dodjeljuje najboljem nogometašu svijeta, a prvi put pehar te autorice dodijeljen je 2016. godine.

Predsjednica Prokulture - Opservatorija kulturnih politika Split Nansi Ivanišević je istaknula da je Ana Barbić Katičić tim idejnim rješenjem trofeja pobudila svjetsku pozornost.

 "Ana je pronijela hrvatsko ime i svoju umjetnost diljem svijeta. Biti idejnom autoricom Fifinog trofeja za najboljeg nogometaša svijeta  možda je danas najpraćenije od svega što radimo", rekla je Ivanišević. Podsjetila je da je trofej koji je idejno osmislila Ana Barbić Katičić dobio i kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić, koji je po izboru Fife proglašen za najboljeg nogometaša svijeta 2018. godine.

Pehar, koji je idejno osmislila Ana Barbić Katičić, ima loptu iz finala prvoga Svjetskog nogometnog prvenstva između Urugvaja i Argentine 1930. ispod koje je zaglađeno postolje, a težak je 6,4 kilograma.

Ana Barbić Katičić rođena je 1971. u Zagrebu. Diplomirala je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1995. i slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2002. u klasi prof. Igora Rončevića. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini