RIJEKA

U Rijeci premijerno prikazana Wagnerova opera "Tristan i Izolda"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Opera Richarda Wagnera "Tristan i Izolda" u režiji američke redateljice Anne Bogart te pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa premijerno je u subotu prikazana u HNK Ivana pl. Zajca.

Opera se izvodi u sklopu programskog pravca Doba moći EPK 2020, a riječ je o prvoj izvedbi neke Wagnerove opere u Rijeci koja je u cijelosti u produkciji riječkoga kazališta, a za koju su pripreme počele još prije četiri godine.

Nastupili su: njemačka sopranistica Maida Hundeling kao Izolda, švedski tenor Lars Cleveman kao Tristan, zatim Ivana Srbljan, Robert Kolar, Luka Ortar, Marko Fortunato, Dario Bercich i Aljaž Farasin, uz Riječki simfonijski orkestar i riječki operni zbor .

Scenograf i kostimograf je James Schuette, autor scenskog pokreta je Christopher Murrah, a svjetlo je oblikovao Brian H. Scott.

Riječ je o djelu nastalu prema poemi “Tristan und Isolt” Gottfrieda von Straßburga iz 13. stoljeća, odnosno o operi koja odbacuje konvencionalne pojmove vremena i prostora i koju mnogi nazivaju početkom moderne glazbe.

"Disonanca između pojedinca i svijeta središnja je drama Tristana i Izolde. Opera prodire u vrtlog neispunjenih čežnji, seksualnih žudnji i bolnih nerazriješenih napetosti dva pred-frojdovska lika," stoji u najavi predstave iz riječkog HNK.

Opera "Tristan i Izolda" izvodi se u sklopu projekta Rijeke – Europske prijestolnice kulture, odnosno programskog pravca Doba moći.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of