BAYREUTH

 Prvi put Wagnerov festival u Bayreuthu otvoren pod ženskom dirigentskom palicom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Festival u Bayreuthu koji slavi njemačkog skladatelja Richarda Wagnera započeo je u nedjelju nakon što je prošlogodišnje izdanje festivala bilo otkazano zbog pandemije koronavirusa. 

Ovogodišnje izdanje označava prekretnicu jer u 145 godina bavarskog opernog festivala prvi puta dirigentsku palicu drži žena, Oksana Lyniv.

Festival je jedan od najvažnijih društvenih događanja u njemačkom kalendaru i redovito ga posjećuju slavne osobe i ljubitelji opere, pa je tako u nedjelju u Bayreuth stigla i njemačka kancelarka Angela Merkel i njezin suprug, Joachim Sauer. 

Merkel i Sauer, oboje poznati obožavatelji Wagnera, doživjeli su pljesak pri dolasku u glavnu opernu kuću, Festspielhaus, na ovogodišnjoj inauguracijskoj operi, novoj produkciji "Ukletog Holandeza", kojom je dirigirala Ukrajinka Oksana Lyniv.

Njih dvoje je pozdravio i uveo bavarski premijer Markus Soeder i njegova supruga, Karin Baumueller-Soeder.

To je posljednji posjet Angele Merkel kao kancelarke gradu Bayreuthu. Nakon 16 godina na vlasti, neće se kandidirati na rujanskim parlamentarnim izborima.

Karte za taj događaj, za kojima uvijek vlada velika potražnja, ove godine bile su još rjeđe jer je zbog pandemije koronavirusa u Festspielhaus moglo ući samo 911 posjetitelja, umjesto uobičajenih 2000.

Samo oni koji su u cijelosti cijepljeni, koji su se oporavili ili koji su mogli predočiti negativan test, mogli su prisustvovati događaju.

Uz "Ukletog Holandeza", planirane su i izvedbe "Majstora pjevača", "Tannhäuser" i "Valkira". Festival završava 25. kolovoza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum