POSLJEDNJI DANI LJETA

U programu Kontrapunkt 66. Pulskog filmskog festivala: Film Damira Radića sniman prije dvije godine u Istri pred festivalskom publikom

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Dugometražni igrani film "Posljednji dani ljeta" priča je o dvije djevojke i jednom muškarcu, o čežnji, sjeti, usamljenosti, tuzi, o radosnim trenucima koji uvijek ostaju samo trenuci, o danima koji se ne mogu vratiti * Film je nastao u produkciji ližnjanske Udruge Zvona i nari

 

Film "Posljednji dani ljeta" u režiji Damira Radića koji je sniman i u Istri, bit će prikazan na 66. Pulskom filmskom festivalu u programu Kontrapunkt "Hrvatski film" u nedjelju, 14. srpnja, s početkom u 16 sati u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Film je sniman od 1. do 15. rujna 2017. na lokacijama u Puli, Peroju, Ližnjanu, Barbarigi i Poreču.

Pomogli prijatelju

Dugometražni igrani film "Posljednji dani ljeta" priča je o kraju jedne ljubavi kasnog ljeta u Puli i okolici te u Poreču. Priča o dvije djevojke i jednom muškarcu, o čežnji, sjeti, usamljenosti, tuzi, o radosnim trenucima koji uvijek ostaju samo trenuci, o danima koji se ne mogu vratiti. Tanja i Antonija došle su do kraja svog ljubavnog puta na malom imanju pokraj mora, i upravo tad u njihove živote ulazi Ivan, usamljenik u potrazi za smislom koji ne vidi izvan obzora erotskog kao suštinskog. Ivan skriveno promatra djevojke, potajno ih fotografira, na svoj čudan način zaljubljuje se u Tanju i želi se povezati s njom. Želja koja će naposljetku sve troje dovesti u zonu thanatosa.

Zanimljivo je istaknuti da su producenti filma Udruga Zvona i nari, koji su na taj način pomogli prijatelju Damiru Radiću kojem je ovo prvi dugometražni igrani film nakon uspješne karijere filmskog kritičara i redatelja eksperimentalnih filmova.

Eksperiment

U opisu filma navedeno je da je to poetički i produkcijski eksperiment.

- Nataliju i Ognjena znam od ranije pa je ta suradnja krenula nekako spontano. Glavna lokacija filma je Peroj, uz samo more gdje se nalazi imanje prijatelja iz Zagreba, što je bilo idealno za ugođaj. Obratio sam se za podršku Nataliji i Ognjenu i jako sam zadovoljan kako je ispalo. Snimali smo dva tjedna na raznim lokacijama i jako sam zadovoljan konačnim rezultatom, kazao je Radić.

- Riječ je o vrsti filma kakav vrlo rijetko, ako ikada, nastaje u hrvatskoj kinematografiji. Daleko od standardne naracije, s punom vjerom u kreiranje osobitog ugođaja gdje je u središtu slikanje emocionalnih stanja i odnosa u okružju prirode i urbanih ambijenata, gdje se stil i sadržaj bezuvjetno prožimaju tvoreći jedno drugo sa svrhom umjetnički dojmljivog izricanja bitnih istina najintimnije ljudske egzistencije. Snimljen bez službenog budžeta, stvoren na entuzijazmu male filmske ekipe, "Posljednji dani ljeta" plod su onog bez čega je istinska umjetnost zapravo nezamisliva – vjere u autentično stvaralaštvo i ljubavi za nj, navedeno je na stranici Udruge Zvona i Nari.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter