U konkurenciji četiri hrvatska animirana filma

FESTIVAL U ANNECYJU Pulske predstavnice u ekipi filma "Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali"

| Autor: Priredila Bojana ĆUSTIĆ JURAGA

Film "Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali" redatelja i montažera Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića u natjecateljskom programu Annecyja imat će svoju međunarodnu premijeru, a nastaje po priči autorice Mime Simić, koja s Puljankom Jasnom Žmak i Matijom Pisačićem potpisuje i scenarij. Film je producirala Dijana Mlađenović (Kinematograf), također Puljanka sa zagrebačkom adresom

 

Četiri hrvatska animirana filma prikazat će se u natjecateljskim programima ovogodišnjeg izdanja festivala u Annecyju, koji će se održati online, od 15. do 20. lipnja. U sklopu natjecateljskog programa dugometražnih filmova prikazuje se "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" autora Dalibora Barića, a u kratkometražnu konkurenciju uvršteni su "Arka" redatelja Natka Stipaničeva te "Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali" Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, dok je film "I'm Not Feeling Very Well" Sunčane Brkulj u natjecanju studentskog filma, izvješćuju iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Novi detektivski izazov

Film "Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali" redatelja i montažera Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića u natjecateljskom programu Annecyja imat će svoju međunarodnu premijeru, a nastaje po priči autorice Mime Simić, koja s Puljankom Jasnom Žmak i Matijom Pisačićem potpisuje i scenarij. No, Jasna Žmak nije jedina veza ovog filma s Pulom. Naime, "Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali" producirala je Dijana Mlađenović (Kinematograf), također Puljanka sa zagrebačkom adresom, a koproducent je Darko Lungulov (Papa Films iz Srbije). Glavni animator je Kristijan Dulić, scenografike je radio Boban Savić (GETO), a glazbu Noa Pisačić. Glasove likovima daju Jadranka Krajina, Matko Knešaurek, Andy Tomlinson, Scott Fortney i Gavin Benson. Film su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i potprogram MEDIA Kreativne Europe.

Animirano djelo smješteno je u London, početkom 20. stoljeća. Slavna detektivka Gloria Scott i njena družbenica Mary Lambert provode sasvim mirnu večer u svom detektivskom uredu. No nepoznati je ubojica upravo pred njihovim vratima ubio profesora Jansona. Pred njima je novi izazov.

Online festivalsko izdanje

"Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" priča je o Martinu, koji se pokušao boriti protiv sustava a sada je u bijegu, i konceptualnoj umjetnici Sari. Zajedno se pridružuju revolucionarnoj komuni na selu, dok im je policija na tragu. Inspektor Ambroz zna da su prava pitanja važnija od odgovora, jer možda ništa nije istina. Dalibor Barić film je animirao, režirao i montirao te za njega napisao scenarij i skladao glazbu, a producirao ga je Ivan Katić (Kaos). Glasove likovima daju Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Nikša Marinović, Mario Kovač, Željka Veverec, Boris Bakal i Pavlica Brazzoduro Bajsić, a za zvuk su zaslužni Dino Brazzoduro i Ivan Zelić iz Studija Nazor. "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" nastao je uz potporu HAVC-a i Grada Rijeke, a film se prikazuje u sklopu natjecateljskog programa dugometražnog filma Contrechamp.

U natjecanju studentskog filma prikazuje se eksperimentalni "I'm Not Feeling Very Well" autorice Sunčane Brkulj, nastao u produkciji Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, pod mentorstvom Danijela Šuljića. Film rađen u tehnikama cut-out i stop motion prikazuje raspjevane lubanje koje maštaju o oslobođenju od svojih geometrijskih formi kako bi zaplivale u velikom, plavom moru.

Za sudjelovanje na festivalu u Annecyju prijavilo se više od tri tisuće filmova, a u festivalske sekcije primljeno je njih 179. Ovogodišnje izdanje će se, zbog pandemije koronavirusa, održati online od 15. do 20. lipnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini