JEŽEVA KUĆICA

U ožujku premijerno u izvedbi Teatra Naranča: UPRIZORENJE JEDNOG OD NAJČUVENIJIH KLASIKA ZA DJECU


To je jedna od najljepših priča u stihovima za male i velike, koja je oplemenila mnoge naraštaje univerzalnom porukom o ljubavi prema vlastitom domu, te uz dakako prisutne općeljudske vrijednosti

"Po šumi, širom, bez staze, puta/Ježurka Ježić povazdan luta./Lovom se bavi često ga vide,/s trista kopalja na juriš ide./I vuk i medo, pa čak i – ovca,/poznaju ježa, slavnoga lovca./Jastreb ga štuje, vuk mu se sklanja,/zmija ga šarka po svu noć sanja".

Kome nisu poznati ti čuveni stihovi, uz koje su odrasle generacije i generacije djece. Ježurka Ježić nije imao uvijek laki put, sjetimo se i raznih promjena i izdanja, kada je Drug Ježić na kraju šume bio nepodoban.

No, bez sumnje, to je jedna od najljepših priča u stihovima za male i velike, koja je oplemenila mnoge naraštaje univerzalnom porukom o ljubavi prema vlastitom domu, te uz dakako prisutne općeljudske vrijednosti.

"Ježeva kućica" kao slikovnica nastala je davne 1957. godine kad je Vilko Gliha Selan svojim viđenjem smjeloga Ježurke Ježića legendarnoj basni u stihovima Branka Ćopića udahnuo novi život i učinio je apsolutnim dječjim književnim klasikom. Likovni prikaz Ćopićeve priče u izdanju nakladničke kuće Naša djeca najpopularnija je i najdugovječnija slikovnica u Hrvatskoj i šire.

"Voli i čuvaj svoj vlastiti dom. Jasna je pouka Ježeve kućice".

Njen glavni lik, slavni lovac, Ježurka Ježić bori se za sebe i brani svoje stavove, koliko god to ponekad bilo teško pa i dok mu se Lija, Medo i Divlja svinja rugaju. Upravo će sve to biti prikazano u novoj premijernoj predstavi Teatra Naranča koje će biti izvedena 9. ožujka u dvorani narančastih stolica Dječje kreativnog centra (bivši Pionirski dom), a pripreme se odvijaju punom parom.

Režiju potpisuje Ranko Tihomirović, koji tu i glumi, a uz njega uloge tumače Majkl Mikolić, Luka Juričić, Katja Rabar, Mathilde Vukosavljević, Matilda Nikić, Elizabeta Košeto, Lucija Pajca i Vlatka Rubil.

"Ježeva kućica" spada u djela koja ostaju upamćena tijekom cijeloga života, a Ćopićevi stihovi često se citiraju.

Glazbu potpisuje Davor Rocco, scenografiju Nella Radojičić – Nella Art, kostimografiju Laardesign – Renata i AnaLea Janžić,

scenski pokret Katja Rabar, dizajn rasvjete Majkl Mikolić, a vizualni identitet Luka Juričić. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini