JEŽEVA KUĆICA Premijerno izvedena u Teatru Naranča

Domišljato, poučno i zabavno  

Slikovnica uz koju su odrasle generacije i generacije, topla priča o pravim životnim vrijednostima, basna u stihovima koja je i poučna i zabavna, i koja je više od same basne. Stihovi su tako lako pamtljivi da se mnogi sjećaju tih pustolovina napamet i dan-danas, nakon nekoliko desetljeća. Kao da je sve to bilo jučer.

I unatoč svemu tome, „Ježeva kućica“ kroz desetljeća nije imala lagan put, prvi put početkom devedesetih Ježurka je postao non grato, a i nedavno je, uz niz dječjih klasika, izbačen iz lektire.

Možda neće biti više dio lektire, ali je svakako i dalje dio kolektivnog sjećanja i omiljeni protagonist dječje književnosti. Pokazala je to predstava

"Ježeva kućica" nastala prema slikovnici sa stihovima Branka Ćopića, koja je u dvorani narančastih stolica pulskog Dječjeg kreativnog centra (bivši Pionirski dom) odigrana u subotu u izvedbi glumaca iz Teatra Naranča. Prepuno gledalište nagradilo je ovacijama sve aktere.

Predstava se, sudeći po reakcijama publike, silno dopala i najmlađima, koji su iznimno pažljivo pratili – dužina od nepunih 40-ak minuta bila je optimalna za ovu predstavu, a dopala se i starijima, koji su se prisjetili ovih nezaboravnih stihova.

U režiji Ranka Tihomirovića koji i sam glumi, na zabavan, inspirativan i vrlo kreativan, nadahnut način, uloge su tumačili Majkl Mikolić, Luka Juričić, Katja Rabar, Mathilde Vukosavljević, Matilda Nikić, Elizabeta Košeto, Lucija Pajca i Vlatka Rubil.

Predstava slijedi istoimenu slikovnicu što se tiče fabule, a upotpunjavaju je plesni pokret, zahvaljujući čemu je predstava vrlo dinamična, te neverbalna gluma koja potencira smijeh i radost prisutnu u tim stihovima.

Premda su svi glumci bili i više nego dobri i premda upravo u tome se sastoji specifičnost predstave, treba posebno pohvaliti Luku Juričića koji je bio iznimno nadahnut.

Glazbu potpisuje Davor Rocco, a scenografiju koja donosi gledatelje usred slikovite šume Nella Radojičić - Nella Art. Vrlo maštovite, uvjerljive i živopisne kostime iz životinjskog carstva potpisuje Laardesign - Renata i AnaLea Janžić, kojima je, kako vele, ovo četvrta suradnja s Narančom, u dobroj mjeri zastupljeni scenski pokret potpisuje Katja Rabar, dizajn rasvjete Majkl Mikolić, a vizualni identitet Luka Juričić.

Sugestivno je prikazana atemporalnost predstave, univerzalne po(r)uke općeljudskih (i životinjskih) vrijednosti, a da je cijelo vrijeme predložak bila istoimena slikovnica, bez fabularnih odstupanja. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater