VARAŽDIN

U varaždinskom HNK-u praizvedba "Neba od gume"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu novu sezonu počelo je u petak praizvedbom crnohumorne komedije  'Nebo od gume' Davora Špišića, u režiji  Aide Bukvić.

Davor Špišić je za taj tekst dobio nagradu za dramsko djelo Marina Držića. 

 Radnja predstave koju je večeras gledala varaždinska publika smještena u vulkanizersku radionicu kojoj prijeti zatvaranje i rušenje zbog ekonomskih i političkih malverzacija.

 "Sve se to prelama preko egzistencije jedne obitelji. Različite silnice u drami prelamaju se tako da na duhovit, topao, ali istodobno i 'pomaknut' način govore o našem suvremenom stanju. Sve vrijednosti ove drame prepoznate su od žirija nagrade Marin Držić, a ono što je kazališni inspirativno jest to da se kroz ovaj tekst može uspostaviti zanimljiv i poseban stil glume,  stoji u najavi HNK u Varaždinu.

Glumačku ekipu predvodi Ljubomir Kerekeš kojemu je ovo 110. premijera u karijeri. Uz njega u predstavi glume Sunčana Zelenika Konjević, Ognjen Milovanović, Zdenko Brlek, Ivica Pucar, Mirjana Sinožić, Hana Hegedušić, Stojan Matavulj, Karlo Mrkša, Gordana Slivka, Beti Lučić i Tomislav Krstanović.

Scenograf je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Irena Sušac, a suradnik za glazbu Vid Novak Kralj.

Aida Bukvić je u srijedu na najavnoj konferenciji za novinare rekla kako je zadovoljna što je dobila priliku raditi predstavu upravo u varaždinskom kazalištu koje je, kako je naglasila, „ovu sezonu hrabro i riskantno, ali jako pametno, posvetilo hrvatskom dramskom stvaralaštvu“. Sa Špišićem je već surađivala kada je režirala predstavu „Jug 2” u osječkom HNK.

„Već poznajem Davorovu strukturu koja nije nimalo scenski jednostavna jer se u gotovo nekom filmskom ritmu izmjenjuju scene, prostori, situacije, miješaju se realiteti i začudni elementi gotovo na rubu znanstvene fantastike, što je izazov za redatelja i glumački ansambl”, rekla je Bukvić. 

„Nebo od gume”  je priča o povjerenju unutar obitelji, o nepovjerenju i malim svakodnevnim izdajama, ali i o ljubavi, pravoj vjeri, borbi za ljubav i svakodnevni spokoj i mir unutar naših domova”, istaknuo je Špišić i dodao kako je to priča i o crkvi, bankama, svim onim moćnicima koji se skrivaju iza svojih reprezentanata  moći i manipuliraju tzv. malim ljudima. Poručio je da će oni koji su u ljubavi jaki biti jaki i u borbi protiv mračnih ideja.

Nova predstava varaždinskog HNK će tijekom studenoga biti odigrana još nekoliko puta, a prva reprizna izvedba je  sutra u sklopu programa „Noć kazališta“.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini