NA UNESCO-UNITWIN KONFERENCIJI

TIM PULSKOG SVEUČILIŠTA: O prezentaciji arheološke baštine Istre kroz kulturni turizam u Leuvenu

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Nataša Urošević

Održivo upravljanje i prezentacija arheološke baštine Istre kroz kulturni turizam bile su glavne teme izlaganja doc. dr. Nataše Urošević na UNESCO-UNITWIN konferenciji "Vrijednost baštine u turizmu", koja je nedavno održana u Leuvenu u Belgiji. Šesti međunarodni skup ugledne akademske mreže koja povezuje teme kulture, turizma i održivog razvoja poticanjem vrhunskih istraživanja kroz međunarodno umrežavanje okupio je 150 stručnjaka, znanstvenika i istraživača iz cijeloga svijeta, koji su cijeli radni tjedan diskutirali o najaktualnijim temama valorizacije kulturne baštine u održivom turizmu, predstavivši recentne projekte u stimulativnom okruženju prestižnog sveučilišta koje je zahvaljujući kvaliteti istraživanja godinama u samom vrhu najinovativnijih europskih sveučilišta.

- Pulsko Sveučilište predstavilo se kroz prezentaciju rezultata istraživanja prve godine projekta ArchaeoCulTour ("Archaeological Landscape in Sustainable Development of Cultural Tourism in Istria County"), tijekom koje je istraživački tim u sastavu izv. prof. dr. Kristina Afrić Rakitovac, doc. dr. Nataša Urošević i doc. dr. Nikola Vojnović istražio stavove ključnih dionika u participativnom upravljanju arheološkom baštinom Općine Vrsar (stručnjake, lokalno stanovništvo i turiste), u čemu su sudjelovali i studenti kroz terensku nastavu, dok je doc. dr. Tamara Floričić održala zanimljivo izlaganje na temu "Diversification of Heritage Labels in Hospitality Industry – Aspects, Context and Cases". Konferencija je, uz vrlo bogat radni dio i dogovore o suradnji na aktualnim i budućim projektima, uključila i studijske obilaske Bruxellesa, memorijalnog lokaliteta iz Prvog svjetskog rata "Flanders Fields" te samog sveučilišnog grada Leuvena, u kojem studira čak 44.000 studenata i u kojem je upravo Sveučilište najveći investitor u bogatu kulturnu baštinu koja se kontinuirano restaurira i prenamijenjuje u znanstvene i kulturne svrhe, poput UNESCO-ovog lokaliteta Beguinage u kojem su uređeni stanovi za gostujuće profesore, saznajemo od doc. dr. Nataše Urošević.

Doc. dr. Urošević je s kolegama s KU Leuven već surađivala u okviru projekta Cultural Heritage Counts for Europe, čiji su rezultati objavljeni u monografiji Heritage Counts.

- Već tradicionalno druženje stručnjaka za kulturnu baštinu, turizam i održivi razvoj nastavit će se za dvije godine na sljedećoj konferenciji, ovaj put u najbližem susjedstvu – na Sveučilištu Primorska, na kojem također djeluje UNESCO-UNITWIN katedra Culture, Tourism and Development, ističe Urošević.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini