ZAGREB

Teatar Gavran proslavio 20. rođendan uz monografiju o svojih "prvih 20"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebački Teatar Gavran svoj je 20. rođendan proslavio uz monografiju "Za glumce i publiku" predstavljenu u četvrtak u Zagrebu kao duhovit i promućuran prikaz djelovanja tog agilnog putujućeg kazališta koje se u 20 godina etabliralo kvalitetom tekstova, produkcije i glume.

Knjiga teatrologinje Lucije Ljubić, podnaslovljena "Prvih dvadeset godina Teatra Gavran (2002.-2022.)" i objavljena pod egidom Teatra Gavran, sintetizira sve najvažnije trenutke toga teatra u proteklih 20 godina, od kad su ga u jesen 2002. osnovali glumica Mladena Gavran i književnik Miro Gavran.

Na proslavi 20. rođendana Teatra Gavran u Društvu hrvatskih književnika (DHK), Mladena Gavran kazala je kako se to kazalište od svojih početaka trudilo angažirati ponajbolje glumce, redatelje, scenografe, kostimografe, kompozitore i najbolje tehničko osoblje, a u svojih je 20 godina nastupalo svugdje, od najmanjih mjesta, koja nisu imala uvjete za kazališni čin, do svih nacionalnih scena u Hrvatskoj.

"U ovih 20 godina izveli smo 20 premijera za odrasle i tri premijere za djecu. Nastupili smo u točno 180 gradova, gostovali u deset europskih zemalja, i tamo izveli 30 predstava. Proputovali smo više od 250 tisuća kilometara pa kad to stavimo u neke gabarite zemaljske kugle, ispada da smo je obišli šest puta, što je stvarno impozantna brojka", rekla je Mladena Gavran.

Dodala je kako joj je drago što se ova promocija događa dan uoči početka nove sezone, koja započinje u četvrtak, 21. listopada u Maloj dvorani Lisinski, izvedbom 20. naslova za odraslu publiku Teatra Gavran, "Glasnogovornik", čija je premijera bila u travnju ove godine.

"Prije točno 20 godina, u listopadu 2002. sve je otpočelo predstavom 'Hotel Babilon' u režiji Aide Bukvić. Krenuli smo s monodramom koja je doživjela više od 260 repriza i postala naša najizvođenija predstava. S njom smo naučili znanje i probili led, a svaka sljedeća predstava prebacila je 100 repriza, tako da je ovaj teatar već od samog početka postavio visoku ljestvicu", kazala je Gavran.

"Moja zahvala ide prema svim našim suradnicima, a pogotovo prema našoj publici koja nas je tako vjerno podržavala svih ovih godina", poručila je.

Redatelj Robert Raponja, član komisije Ministarstva kulture i medija za kazališta izdanja, ocijenio je monografiju Lucije Ljubić "izuzetno vješto, duhovito i promućurno napisanim djelom" posvećenim "obiteljskom teatru jednoga pisca" koji, "zahvaljujući snazi i viziji Mire Gavrana, okuplja širu kazališnu zajednicu". Posebno je pohvalio činjenicu da Teatar Gavran osim scene za odraslu publiku, već godinama njeguje i Dječju scenu.

Autorica Lucija Ljubić kazala je kako je željela napraviti monografiju koja će odražavati duh Teatra Gavran i povezanost kazališne zajednice koju je taj teatar u svojih 20 godina i 23 predstave uspostavio. "Ovo je monografija o kazališnoj zajednici koju je stvorio Teatar Gavran koji je, osim što je okupio svoga dramskog pisca i glavnu glumicu i povremenu redateljicu, te kasnije i glumca-lutkara (Jakova Gavrana), okupio i doista impresivan broj suradnika koji su prepoznali vrijednost take vrste kazališta i odazvali se pozivu na suradnju", rekla je Ljubić.

Monografija detaljno navodi svaku odigranu predstavu i predstavlja svakog suradnika s kojim je Teatar Gavran surađivao, kao i kompletnu bibliografiju svih mjesta nastupa i osvojenih nagrada, uz opsežne popratne tekstove o Miri Gavranu, Mladeni Gavran i formuli uspjeha njihova teatra.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini