ZAGREB

Svečano otvorena velika međunarodna izložba "Rafael – na ishodištu mita"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodna izložba "Rafael - na ishodištu mita", svečano otvorena u subotu u Muzeju za umjetnost i obrt u povodu 500. godišnjice smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse Raffaella Sanzia iz Urbina, jedinstveni je uvid u utjecaj djela tog velikog talijanakog slikara i arhitekta.

Okupljene je na svečanom otvorenju uvodno pozdravio ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović. Istaknuo je kako je riječ o jednom izuzetnom projektu, velikoj i značajnoj izložbi kojom se Zagreb i Hrvatska pridružuju obilježavaju za povijest umjetnosti jedne izuzetno važne godišnjice – pet stoljeća od smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse Raffaella Sanzia iz Urbina (1483. – 1520.).

Izložba predstavlja grafike nastale na temelju Rafaelovih radova iz Muzeja grada Brescie, rekao je Gašparović, i nudi jedinstveni pregled tristo godina širenja slave tog velikog talijanskog slikara i arhitekta, uz Leonarda da Vincija i Michelangela najznačajnijeg predstavnika visoke renesanse.

Veleposlanik Italije u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco istaknuo je kako mu je izuzetno drago što može prisustvovati otvorenju izložbe posvećene Rafaelu, jednom od najvećih umjetnika čovječanstva, a čija je realizacija odraz prijateljskoga odnosa i kulturne suradnje Italije i Hrvatske.

Izložbom je predstavljeno 110 originalnih grafika, crteža i fajansi mnogih značajnih autora od 16. do 18. stoljeća nadahnutih remek-djelima ovoga velikoga renesansnoga slikara i graditelja, a koje se čuvaju u zbirkama Muzeja iz Brescie.

Ostvarena je u suradnji sa Zakladom muzeja Brescie, zahvaljujući Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu.

Predsjednica Zaklade Brescia Musei Francesca Bazoli kazala je kako joj je iznimno drago što je realizacijom te izložbe hrvatska javnost dobila priliku upoznati dio bogate umjetničke baštine Brescie, čiji su muzeji "svojevrsna enciklopedija povijesti talijanske umjetnosti i kulture".

Izložba je organizirana prošle godine u Muzeju grada Brescie ali je zbog pandemije za šest mjeseci trajanja bila otvorena tek mjesec i pol. Kako je riječ o osjetljivom materijalu – grafikama na papiru, koje se smiju izlagati svjetlu samo 90 dana tijekom tri godine, ta je okolnost omogućila da budu već ove godine predstavljene i u Zagrebu.

Ideja izložbe, kako je rekla kustosica Roberta D'Adda, koordinatorica sektora zbirki i istraživanja Zaklade Brescia muzeji, jest pokazati način i sredstva s pomoću kojih je Rafael postao i ostao jedan od omiljenih slikara u Europi.

"Izložbom je predstavljeno stotinjak grafika nastalih tijekom tri stoljeća a izradili su ih grafičari raznih nacionalnosti prema modelima Rafaelovih djela", pojasnila je. Stoljećima čuvane u kolekcijama ljubitelja umjetnosti, radionicama slikara i akademijama, one su dokument umjetnosti toga božanskoga slikara.

U ekonomskom smislu, u vrijeme kada su nastajale, u 16. stoljeću, ove grafike vrijedile su devet puta manje od Rafaelovog originala. Danas, kada Rafaelova djela vrijede milijune eura, njihova je cijena daleko dostupnija, ali je njihova vrijednost u kulturno-povijesno-umjetničkom smislu enormna, kazala je D'Adda.

Na samom početku izložbe izložene su grafike nastale u Rafaelovoj radionici, a umjetnike koje su ih izradili zadužio je sam Rafael. Umjetniku su bile toliko važne da je prije smrti napisao detaljnu uputu kako u budućnosti koristiti matrice, odnosno, njegove originale. Izložba je interaktivna, pa uključuje i multimedijalnu instalaciju predstavljenih djela, gdje je moguće svaku grafiku sagledati u dijelovima i 3D prikazu, ući u kompoziciju svakoga djela i posvetiti se detaljnije sitnim tehničkim detaljima.

Za sam kraj izložbe, u velikoj dvorani posvećenoj 19. stoljeću, nalaze se djela koja je prikupio Paolo Tosio, veliki kolekcionar iz Brescie, koji je svoju kuću zamislio kao muzej i hram Rafaelova kulta. Zato je dao napraviti slikarsku kopiju danas nama najpoznatijeg Rafaelova djela, "Atenske škole", koja je također predstavljena na izložbi.

Otvorenju je u ime ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek nazočila ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić. Pozdravila je veliki trud Talijanskog instituta za kulturu i Zaklade muzeja Brescie da realiziraju ovaj izložbeni projekt, te uputila riječi zahvale i ohrabrenja ravnatelju MUO-a Gašparoviću i njegovim suradnicima na učinjenim naporima da u ovome specifičnom trenutku, kako za cijelu muzejsku zajednicu tako i za  njihov muzej, "ne odustaju".

Zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić-Vukičević ocijenila je kako je riječ vrhunskom kulturnom događaju, izložbi koja će sasvim sigurno obilježiti kulturnu ponudu Zagreba i Hrvatske u 2021., a koja nas poziva da iz nove perspektive sagledamo umjetnost renesanse.

Izložba ostaje otvorena do 6. lipnja.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum