Sedamnaesto izdanje manifestacije

SUTRA NOĆ MUZEJA Okus soli, stalni postavi i online kvizovi

U Noći muzeja prezentirat će istoimenu izložbu koja tematizira umaške ribare i ribarstvo s početka 20. stoljeća. Otvorenje izložbe na programu je u 18 sati, a u 18.30 i u 19.30 sati je prezentacija video-igra i 3D modela - Grue, Gospodarska škola Buje

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Arhiva (Snimio Dejan Štifanić)

Arhiva (Snimio Dejan Štifanić)


Sedamnaesta Noć muzeja održat će se u petak navečer u uvjetima koji su više-manje slični onima od prošle godine - s većinom sadržaja online, a ponešto i uživo.

Muzej grada Umaga priprema projekt "S okusom soli", što je uvod u cjelogodišnja događanja koja će biti povezana s temom života Umaga s morem i od mora. U Noći muzeja prezentirat će istoimenu izložbu koja tematizira umaške ribare i ribarstvo s početka 20. stoljeća. Otvorenje izložbe na programu je u 18 sati, a u 18.30 i u 19.30 sati je prezentacija video-igra i 3D modela - Grue, Gospodarska škola Buje. Od 18 do 22 sata na rasporedu je prodaja suvenira i literature.

Pučko otvoreno učilište Buje (podružnica Gradski muzej Buje) od 18 do 19 sati donosi besplatnu radionicu "Ćikare i ćakule", izrada keramičkih šalica uz vodstvo akademske kiparice Lovorke Lukani. Od 19 sati je online premijera dokumentarnog filma "Pišćaci, kantaduri i balarini" (YouTube i FB stranica POU-a). Potom, u 20 sati slijedi online prezentacija vizualnog identiteta suvenira Grada Buja.

Arheološki muzej Istre donosi vodstva kroz taj muzej na Facebooku, Instagramu i Youtubeu. U 18 sati na programu je predavanje dr. Alke Starac "Poruke slavoluka Sergijevaca", a u 18.15 i u 19 sati online vodstvo izložbom o Medicinskoj školi u Puli koja je postavljena u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca. Putem raznih online kanala održavat će se predavanja i prezentacije aktualnih postava, tako će primjerice u 20 sati Tomislav Franić imati predavanje Amfiteatar u Puli, u 21 sat održat će predavanje "Prozor u prošlost - tehnike ukrašavanja rimskog keramičkog posuđa", a u 22 sata Dunja Martić Štefan govorit će o izložbi "Bez zanata nema alata". U 20.15 Erika Trbojević govorit će o "Rimskom carskom brončanom novcu Arheološkog muzeja Istre", u 21.15 Maja Čuka o Monkodonji, a ona će i u 21.30 govoriti o lokalitetu Mušego.

Uživo se mogu razgledati Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca i izložba "Znanjem do zdravlja: 65 godina Medicinske škole Pula", u Galeriji C8 otvorena je izložba "Bez zanata nema alata", može se obići Arenu, a tu je i Izlog Carrarine 4 "Prozor u prošlost - Tehnike ukrašavanja rimskog keramičkog posuđa".

U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre od 18 do 22 sata moguće je razgledati izložbe Matije Debeljuha "Utopija" i Dušana Ćurića "Pulska fotoreportaža".

Iz Muzeja suvremene umjetnosti Istre pripremili su mnoštvo sadržaja online, predstavljanje on line kviza, knjižnice, a u prostorima MSUI može se pogledati istoimenu edukativnu izložbu koja kroz šest primjera suvremenih umjetničkih djela iz muzejskih zbirki pokušava približiti pojam crte i crteža posjetiteljima raznih dobnih skupina i različitih predznanja iz područja likovne teorije i prakse.

Rock galerija Pula od 18 do 01 sat omogućava obilazak izložbe "LIVE(R)PULA". Izložba je to koncertnih plakata, dokumenata i fotografija pulskih rock bendova od 60-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća, kao i pogled na početak izgradnje stalnog postava Rock galerije - Pula rock dossier. Vođeni razgled Muzeja istarskog maslinarstva bit će omogućen u 18.30 i u 19.30 sati.

Državni arhiv Pazin od 18 do 19 sati ima na repertoaru predstavljanje izdanja Vjesnik istarskog arhiva svezak 28. Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina u prostorima Kaštela od 17 do 18.30 sati donose "Igre pod reflektorima: pljočkanje i mlin". Program će se održati u dvorištu Kaštela, a posjetitelji će imati prilike upoznati i zaigrati dvije igre. Potom slijede razgovori s kustosima i predavanja.

Muzej grada Rovinja imat će programe uživo i na https://www.facebook.com/muzej.rovinj, a u slučaju kiše samo na Facebooku.

Tijekom Noći muzeja uspostavljena je autobusna linija Rovinj-Rovinjsko Selo-Rovinj, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Od 18 do 22 sata bit će predstavljena nova vatrogasna vozila, potom restaurirane barile za soljenje sardona, Josip Višnjić (Hrvatski restauratorski zavod) govorit će na temu "Tajni život muzejskog podzemlja", a bit će predstavljena i preliminarna istraživanja crkvice bratovština sv. Tome Apostola i sv. Franje. Na rasporedu je i koncert s balkona Muzeja te mnoštvo drugih sadržaja.

Porečki muzej pripremio je program pod nazivom "Baština k vama/Il patrimonio a voi" koji će biti dostupan putem digitalnih kanala.

Narodni muzej Labin od 19 sati donosi izbor iz fundusa Narodnog muzeja Labin, odnosno otvorenje izložbe "Labinski atelieri II".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini