ZAGREB

Sućut ministrice kulture u povodu smrti Nedjeljka Mihanovića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u četvrtak izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu smrti  Nedjeljka Mihanovića, hrvatskog političara, književnika i znanstvenika, istaknuvši njegov doprinos hrvatskoj politici i kulturi.

"Svojim djelovanjem gospodin Mihanović ostavio je važan trag na hrvatskoj političkoj sceni snažno doprinoseći njezinom formiranju, naročito u prvim godinama hrvatske samostalnosti.
Uz politički angažman, trajan doprinos hrvatskoj kulturi ostvario je na području književnosti – vlastitim esejističkim radovima, ali najviše svojim leksikografskim, bibliografskim i kritičkim opusom posvećenom valorizaciji i afirmaciji djela hrvatskih književnika.", navela je Obuljen Koržinek u izrazima sućuti.  
U antologiji znanosti o književnosti, posebno će, istaknula je,  ostati upisana njegova priređivanja kritičkih izdanja sabranih djela velikana hrvatske književnosti od Tina Ujevića, preko Antuna Gustava Matoša i Vladimira Nazora do Vjekoslava Majera i Antuna Branka Šimića. Otkrivao je, istraživao, interpretirao i vrednovao poznate i manje poznate hrvatske književnike i njihova djela, posebno u glasovitim bibliotekama Pet stoljeća hrvatske književnosti i Stoljeća hrvatske književnosti.

Generacijama čitatelja, književnika i književnih znanstvenika, ostavio je tako ogromni znanstveno-istraživački opus, a kulturi čitanja posebno je doprinio popularizacijom hrvatske književnosti radeći scenarije i ekranizacije o stvaralaštvu Matoša, Mihanovića, Nazora, Cesarca, Majera i Ivane Brlić Mažuranić.

"Gospodina Mihanovića pamtit ćemo kao iznimnoga čovjeka koji je svoj životni i radni vijek posvetio hrvatskoj državi i kulturi, stoga poštovana obitelji primite izraze moje iskrene sućuti", stoji na kraju brzojava sućuti ministrice Obuljen Koržinek.

Nedjeljko Mihanović, hrvatski povjesničar književnosti,  bivši predsjednik Hrvatskog sabora i član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti umro je u četvrtak u 92. godini u Zagrebu.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini