ZAGREB

"Splitski virtuozi" za obnovu zagrebačkoga HGZ-a na Svjetski dan glazbe

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Komorni orkestar "Splitski virtuozi" održat će u ponedjeljak navečer na Svjetski dan glazbe koncert u zagrebačkom Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ), a prihod od prodaje karata bit će doniran za obnovu povijesne zgrade HGZ-a teško oštećene u potresu u ožujku prošle godine.

Koncert će se održati u Velikoj dvorani HGZ-a s početkom u 20 sati i bit će vrhunac turneje toga orkestra koja je počela 15. lipnja u Kaštel Gomilici, nastavila se 16. lipnja u Splitu, u Svetom Ivanu Zelini 18. lipnja, te 19. lipnja u Zavičajnom muzeju u Ozlju na proslavi 50 godina rada toga muzeja. 

Na programu su ova djela - Franz von Suppé: Uvertira iz operete „Laka konjica“ (obr. W. Kossjanenko), Max Bruch: Romanca za violu i gudače op. 85 (obr. W. Kossjanenko)
Ludwig van Beethoven-Gustav Mahler: Quartetto Serioso u f-molu op. 95,  Gustav Theodore Holst: St. Paul’s Suita te Ivo Tijardović: Mein Shimmy i Foxtrot iz „Loulou la languide“, priopćio je u ponedjeljak taj orkestar.

Komorni orkestar "Splitski virtuozi" utemeljen je 2012. u Splitu, a čini ga jedanaest istaknutih profesionalnih splitskih glazbenika pod umjetničkim vodstvom internacionalno renomiranoga violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka.

Od osnivanja "Splitski virtuozi" održali su više od 40 koncerata diljem Hrvatske, te u inozemstvu, među kojima i na Međunarodnom festival "Celloherbst am Hellweg". Taj komorni orkestar jedini je hrvatski ansambl koji je održao koncert posvećen obljetnici pada Berlinskoga zida. 

"Splitski virtuozi"  surađivali su s više od stotinu renomiranih svjetskih solista kao što su gitaristi Zoran Dukić i Edin Karamazov, pijanisti Vesna Podrug, Lovre Marušić, Grigory Gruzman i Alexander Vitlin i Nataša Veljković, violinisti Mai Suzuki, Fritz Gearhart, Dragan Radosavljević i Arman Mourzagaliev, te violončelistice Kim Cook, Felicitas i Pauline Stephan, Kajana Pačko i mnogi drugi. Posebno zanimljiva je i suradnja s njujorškim zborom "West Village Choral".

Wladimiru Kossjanenku, kao osnivaču i umjetničkom ravnatelju "Splitskih virtuoza", u rujnu 2019. dodijeljena je nagrada "Zlatni Grgur" za izniman doprinos glazbenoj sceni grada Splita, a Međunarodni festival "Dani Bacha u Splitu" u njegovoj organizaciji nagrađen je prestižnom EFFE nagradom "Remarkable Arts Festival of Europe 2019 -2021" Europskog udruženja festivala (European Association of Festivals).

Također, odgoj i obrazovanje budućih profesionalaca kroz rad orkestra posebna je briga članova i utemeljitelja "Splitskih virtuoza", a u tijeku su i pripreme za gostovanje "Splitskih virtuoza," prvo u povijesti dviju država, na Međunarodnom festivalu Forte Music u Kazahstanu.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of