Druga liga britanskog humora

SPITTING IMAGE Povratak kultne serije nakon 24 godine

| Autor: Mladen RADIĆ
Trump i korona u drugoj epizodi

Trump i korona u drugoj epizodi


Britanska satirička Serija "Spitting image" vratila se na televizijske ekrane, a nove epizode mogu se pogledati i na službenom YouTube kanalu. Dok novijim generacijama ovo ime ne znači ništa, starije generacije sjetit će se možda spota "Land of confusion" grupe Genesis iz 1986. koja je tada bila na vrhuncu popularnosti, a u spotu se članovi benda pojavljuju kao karikirane lutke od gume, no istovremeno spot na isti način prikazuje neke poznate ličnosti tog vremena poput američkog predsjednika Ronalda Reagana koji greškom izazove nuklearni rat.

Serija je bila iznimno popularna, pa je po njoj čak nazvana i jedna videoigra u kojoj su se predsjednici država tukli. Serija nije štedjela nikoga, od političara, glumaca, glazbenika itd., a taj princip autori su zadržali i u ovoj novostoljetnoj reinkarnaciji.

Izvorni "Spitting image" prvi se put emitirao 1984. da bi završio nakon 18 serija i 132 epizode do 1996. U vrijeme kada je Hladni rat počeo pokazivati znakove zatopljenja i kada se dalo naslutiti da dolazi do radikalnih političkih potresa i promjena, najprije u Europi, ali i u ostatku svijeta, seriju je djelomično otkupila tadašnja jugoslavenska televizija. Više se ne sjećam je li naslov preveden ili je pušten u originalu, no oduševljenje činjenicom da se serija prikazuje na državnoj televiziji uskoro je zamijenila zbunjenost kao reakcija na humor u seriji, ili bolje reći nedostatak njega. Nije nedostajalo efektnih štosova, ali činilo se kao da je glavna fora to što su te velike face prikazane kao lutke i sada bi se trebali svi smijati. S druge strane, nije uvijek bio problem u kvaliteti humora, koliko u njegovom razumijevanju.

Možda, ali tek djelomično, je to bio problem i u prvoj od za sada dvije nove epizode koje se mogu pogledati na netu, a koja počinje govorom princa Andrewa kojeg netko mlatne daskom nakon čega kreče skeč s Donaldom Trumpom i Melanijom u krevetu i to je nešto jednostavno glupo, a niti skeč s Borisom Johnsonom nema previše smisla.

Sučeljavanje Donalda Trumpa i Joea Bidena koji se natječu za mjesto novog američkog predsjednika prikazano je već u puno boljoj parodiji na Saturday Night Liveu s Alecom Baldwinom i Jimom Carreyjem, tako da ovo zbilja nije bilo ništa posebno. Trump će do kraja epizode predstaviti novog potpredsjednika – virus Covid-19 s kojim se jako zbližio.

Dalje se vidi kako je Disney postao Bizney i njegovi glavešine pokušavaju smisliti kako da pokažu da se protive rasizmu, ali i da nešto i zarade. Rezultat je crni Yoda. U redu, može, donekle čak i ima smisla, premda ne previše.

U prvoj epizodi imamo i slavnog prirodoslovca Davida Attenborougha koji se muči s korištenjem Instagrama (na kojem je zbilja nedavno otvorio profil), dok princ Harry traži posao na zavodu za zapošljavanje u Los Angelesu.

- Dobar sam u sakupljanju čekova od vlade. Imate li to?

- To se zove nezaposlenost, uzvraća službenica.

- A, da, tako je…

Tu su The Rock, Lewis Hamilton i neki drugi selebritiji napravljeni od gume, ali sam humor više kao da spada u drugu ligu slavne britanske satire, tako da je sve nekako dosadnjikavo i ne nudi baš neke prilike za smijeh.

Druga epizoda je nešto bolja, pa tako imamo virus korone koji se zarazio Trumpom i postao narančast i Mikea Pencea koji je plav i vide mu se mali rogovi te se panično boji žena, makar one bile i naslikane.

I nije da autori ismijavaju samo američke republikance.

- Senatorice Harris, maltretirate potpredsjednika Pencea zbog njegovih vjerskih uvjerenja.

- Ja sam članica Demokratske stranke, mi to radimo.

Ili pak kada Joe Biden treba osvojiti nominaciju Demokratske stranke za predsjedničku kandidaturu, samo još treba sricati riječ Kamala.

- Uh... možete li tu riječ upotrijebiti u rečenici?, uzvraća. Tko prati američke izbore, shvatit će.

Istaknuta demokratkinja i predsjedavajuća američkog Kongresa Nancy Pelosi pokušava se za glasove uvući svima, od Afroamerikanca preko LGBT zajednice i rabina, radi čega izgubi vlastiti identitet.

David Attenborough (od kojeg se čuje samo glas i vide se ruke) u ovoj epizodi hvali jelo na njegovom stolu, međutim vide se samo ostaci te ga jedan ženski glas upozori da je jelo trebao snimiti prije no što ga je pojeo.

- Je... ni društveni mediji!, bijesno uzvrati i baci tanjur sa stola.

Tu je Elon Musk koji sreće sebe iz budućnosti, dok se Greta Thunberg od borca protiv klimatskih promjena pretvara u vatrenu navijačicu West Hama, a Quentin Tarantino i Elton John raspravljaju o nogometu. Pokojna britanska premijerka Margaret Thatcher i dalje je prisutna, ali za sada samo kao veliki portret u uredu Borisa Johnsona.

Sve u svemu, zabavnije nego u prvoj epizodi, a oni koji se muče s tolikom pričom mogli bi si olakšati autogeneriranim podnaslovima koji po običaju nisu uvijek najprecizniji. Dobro je što svi skečevi traju kratko i smjenjuju se brzo u nešto više od 20 minuta, no još ostaje da se vidi koliko će epizoda iznjedriti ovaj revival popularne serije i hoće li uspjeti osvojiti Emmy i BAFTA nagrade kao što je to uspjelo originalu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater