PO ISTARSKIM KNJIŽNICAMA PUTOVAT ĆE KNJIGA "MILEVA EINSTEIN, TEORIJA TUGE"

Slavenka Drakulić dobitnica nagrade BOOKtiga


Ovogodišnja dobitnica Nagrade BOOKtiga za najčitanijeg živućeg domaćeg autora u svim istarskim narodnim knjižnicama je spisateljica Slavenka Drakulić za roman "Mileva Einstein, teorija tuge". Ovo posebno godišnje priznanje deveti će put za redom dodijeliti Gradska knjižnica Poreč. Pod pokroviteljstvom Istarske županije svečana dodjela Nagrade BOOKtiga bit će u svibnju, kada će ovogodišnjoj dobitnici biti uručeno priznanje – primjerak njezinog romana koji će mjesec dana "putovati" po knjižnicama Istre i u koju svi njezini čitatelji mogu upisati svoje dojmove.

Prvi na redu su Rovinjci koji će svoje dojmove u knjigu moći upisati do 5. ožujka. Slijedi Gradska knjižnica i čitaonica Pula gdje će knjiga biti od 7. do 12. ožujka. Pazinski čitatelji moći će svoje dojmove upisivati od 14. do 17. ožujka, dok će se u labinskoj knjižnici knjiga nalaziti od 20. do 22. ožujka. Buzećani knjigu mogu potražiti od 24. do 28. ožujka, a Umažani od 30. ožujka do 5. travnja. U novigradskoj knjižnici čitatelji će dojmove moći upisivati od 7. do 11. travnja, a u Bujama od 13. do 17. travnja.

Knjiga u porečku knjižnicu dolazi 19. travnja, a u nju će svoje dojmove čitatelji moći upisivati sve do dodjele Nagrade BOOKtiga. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, Slavenka Drakulić će dobiti i novčanu nagradu.

Zanimljivo je da je Slavenka Drakulić već jednom nagrađena BOOKtigom i to 2014. godine za knjigu "Optužena".

Osoba koja je bila predodređena za najveće znanstvene dosege, genijalna matematičarka, prva žena na politehničkom fakultetu Sveučilišta u Zürichu, uvijek druga i drugačija, Mileva Einstein rođena Marić, iz bogate vojvođanske obitelji, u svojoj je sudbini gotovo paradigmatična kada razmišljamo o položaju žena. Drakulić u romanu "Mileva Einstein, teorija tuge" oživjela je genija - najslavnijeg znanstvenika dvadesetog stoljeća Alberta Einsteina i njegovu obitelj. "Pred čitatelja je iskrsnula opipljiva, stvarna, puna života, ali i depresije, melankolije i ljubavi Mileva, žena u kojoj se ogledaju sve uloge koje žene stalno i iznova podnose i s kojima se nose snažnije od bilo kojeg muškarca", piše na ovitku nagrađene knjige.

Iz porečke knjižnice pozivaju sve čitatelje da potraže knjigu u svojim knjižnicama i daju svoj doprinos u kreiranju ovoga jedinstvenoga priznanja. (T. KOCIJANČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater