ZAGREB

"Prva hrvatska romska monodrama" premijerno u CZK Novi Zagreb

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstava "Prva hrvatska romska monodrama" redatelja i dramaturga Igora Bakse, koja na originalan način progovara o ksenofobiji, rasizmu i ljudskim pravima, bit će premijerno izvedena 21. siječnja u Centru za kulturu Novi Zagreb.

Predstava je produkcija Malog teatra u koprodukciji s Romskom organizacijom mladih Hrvatske, te u njoj sudjeluju pripadnici romske nacionalne manjine.

Kako se ističe u najavi, cilj je predstave podići svijest o položaju romske nacionalne manjine u Hrvatskoj i nagnati publiku da istraži svoje stavove prema Romkinjama i Romima.

"Predstava želi opustiti i zabaviti publiku uz smijeh na račun drugih i drugačijih, a onda ih snažno uvesti u njihov život, te propitati ležernost kroz koju se širi anticiganizam", stoji u najavi.

Kroz satiru, a kasnije i kroz dokumentaristički realizam, "Prva hrvatska romska monodrama" progovara o problemima suvremenog hrvatskog društva u kojem nacionalizam, ksenofobija i strah od različitosti nisu više političko, nego osobno pitanje svakoga od nas kome je po samom rođenju osigurano pravo da ga se naziva čovjekom.

Režiju i dramaturgiju potpisuje Igor Baksa, koji i glumi, a uz njega igraju i Marina Horvat, te Siniša Senad Musić. Glazbu potpisuje Marina Horvat, tekst Igor Baksa i Siniša Senad Musić.

Predstavu je sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija RH.

Ulaz na premijeru moguć je uz Covid potvrdu ili negativan test.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom