"Buzetskim biserima" gradsko priznaje

PROMICANJE MULTIKULTURALNOSTI Prenose običaje i tradiciju bošnjačkog naroda na mlade naraštaje

Osnovana je kao skupina unutar Bošnjačke nacionalne zajednice u kojoj djeluju folklorna, pjevačka i glumačko-recitatorska sekcija. Okuplja pedesetak članova i 35 plesača, pjevača i recitatora te vodi brigu o mladim naraštajima na koje prenosi običaje i tradiciju bošnjačkog naroda i promiče kulturni identitet bošnjačke nacionalne manjine, folklorom, pjesmom, glumom i recitacijom

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Prijem u Buzetu u povodu Bajrama (snimila Gordana ČALIC ŠVERKO)

Prijem u Buzetu u povodu Bajrama (snimila Gordana ČALIC ŠVERKO)


Za 10. obljetnicu uspješnog promicanja multikulturalnosti na buzetskom području, Grad Buzet dodijelio je folklornoj skupini "Buzetski biseri" gradsko priznanje koje je voditeljici skupine Tatjani Muratagić uručio gradonačelnik Siniša Žulić. Zbog epidemioloških mjera, 10. godišnjica osnivanja "Buzetskih bisera" umjesto prošle godine obilježena je ove, kraćim pjevačkim nastupom u Narodnom domu, uoči održavanja redovne Skupštine Bošnjačke nacionale zajednice Buzeta.       

Suradnja s Cazinom

Osnovana je kao skupina unutar Bošnjačke nacionalne zajednice u kojoj djeluju folklorna, pjevačka i glumačko-recitatorska sekcija. Okuplja pedesetak članova i 35 plesača, pjevača i recitatora te vodi brigu o mladim naraštajima na koje prenosi običaje i tradiciju bošnjačkog naroda i promiče kulturni identitet bošnjačke nacionalne manjine, folklorom, pjesmom, glumom i recitacijom. Folklorna je skupina prvi puta javno nastupila na smotri kulturnog stvaralaštva Bošnjaka RH u Dubrovniku. Od tada, nastupa na svim manifestacijama koje organiziraju Bošnjaci Istarske i Primorsko-goranske županije te na smotrama folklora u Hrvatskoj kao i na dječjem festivalu multikulturalnosti Istarske županije.

- Najveću pomoć i potporu u razvoju skupine pružio je KUD "Hasan Mujezinović" iz Cazina s kojim smo organizirali tečaj za voditelje folklornih skupina kako izabrati, postaviti koreografiju i kostimografiju. Prve nošnje za nastup skupine kupljene su donacijama članova Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet, a skrojene su i šivane u Cazinu. Nakon završenog tečaja za voditelje, brigu o koreografiji preuzela je umjetnička voditeljica Tatjana Muratagić koja je postavila i jednu od najljepših i najizvođenijih koreografija folklorne skupine, "Svadbena igra Bošnjaka - mlada" i "Dječja ljubavna priča". Uz Muratagić za rad skupine zadužena je i njena zamjenica Ernesa Mustafić, naglasio je predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta Muhamed Muratagić. 

Mlade snage

Folklornoj skupini 2015. godine priključila se mlada buzetska harmonikašica i voditeljica pjevačke sekcije Vanessa Jakac koja je obogatila repertoar narodnim pjesmama iz Istre, te na taj način zajednički predstavljaju kulturni identitet sredine u kojoj žive kao i kulturni identitet bošnjačke nacionalne manjine. Folklorna skupina "Buzetski biseri" ima i glumačko-recitatorsku sekciju za koju su zaduženi voditeljica Aida Muratagić Hamzić, Igor Muratagić i Alma Hadžić Ahmetašević.

Folklorna skupina "Buzetski biseri" godišnje održi više od devedeset proba i petnaest javnih nastupa. Ostvarila je uspješnu suradnju i prijateljske odnose sa istarskim i bošnjačkim KUD-ovima na području Istarske županije i Republike Hrvatske, kao i s KUD-ovima iz Bosne i Hercegovine: "Hasan Mujezinović" iz Cazina, "Osman Džafić" iz Prijedora i "Blagaj" iz Blagaja. Financira se sredstvima Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Grada Buzeta i Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini