RIJEKA

Projekt Rab Archaeological Traces uključuje Rab u projekt EPK 2020

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Projekt Rab Archaeological Traces kojim se otok Rab uključuje u projekt Rijeka 2020 - Europske prijestolnice u sklopu programskog pravca 27 susjedstava, predstavljen je u četvrtak u Rijeci.

Projekt Rab Archaelogical traces povezuje do sad manje poznate točke kulturne baštine i očuvane otočne prirode. Označene su 33 lokacije, koje povezuju tri itinerara ukupne duljine oko 40 kilometara, rečeno je.

Predstavljene su vrijednosti arheološke, sakralne i etnografske baštine otoka na području poluotoka Lopar, poluotoka Kalifront i područja suhozidne gradnje pokraj mjesta Supetarska Draga. Tiskani su vodiči i karta a u izradi je i aplikacija za mobilne uređaje koji omogućuju skupne i pojedinačne obilaske.

Arheološka baština vrlo je rijetko u programima EPK

Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić istaknula je da Rab s tim projektom predstavlja važno proširenje programa EPK u Rijeci, jer se arheološka baština vrlo rijetko nalazi u programima europskih prijestolnica kulture.

"Programski pravac 27 susjedstava sigurno je najeuropskiji u projektu EPK. To je uspjeli eksperiment povezivanja lokalnih zajednica s partnerima u Europi o kojem će se u Europi govoriti i nadalje te može biti dio promišljanja definiranja kulturnih politika", rekla je.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić istaknula je da županija sudjeluje u programskim pravcima 27 susjedstava i Lungomare Art, kojima se projekt EPK širi na područje cijele Primorsko-goranske županije. Na taj način se dobija spoznaja o vrijednostima lokalnih zajednica, dodatno se vrednuje baština i dobija novi turistički proizvod, kazala je.

Jedna od vrijednosti programskog pravca 27 susjedstava je u tome što se susjedstvima omogućilo da sami rade ono što smatraju bitnim za svoj kraj te da to razvijaju s europskim partnerima, ocijenio je pročelnik riječkog odjela za kulturu Ivan Šarar. 

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić istaknuo je da se tim projektom na otoku vrednuje ono što su ostavili preci, što je bilo djelomično zapušteno kroz vrijeme, a sad je obnovljeno i uređeno te svima dostupno.

Partner Rabu u projektu je Nacionalni muzej arheologije s Malte, čiji su stručnjaci iskustvom i radom na terenu pomogli u ostvarenju projekta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini