ZAGREB

Prijave za online Filmsku naSTAVu do 7. travnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Prijave za proljetni ciklus online Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike, čiji će se program odvijati u suradnji s platformom croatian.film, otvorene su do 7. travnja.

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedini je filmsko-obrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima i za svoje polaznike potpuno je besplatan.

Inače tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa, učenici mogu na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima.

S obzirom na mjere suzbijanja zaraze koronavirusom, učenici neće kao inače filmove gledati u Kinu Tuškanac, nego na platformi croatian.film, izvijestio je Hrvatski filmski savez.
Sljedeći ciklus održat će se tijekom proljetnog odmora učenika 8., 14., 16., 18. i 20. travnja. Za sudjelovanje treba ispuniti prijavnicu na web stranicama HFS-a.

Nakon online gledanja filmova, učenici će ih putem online platforme analizirati i interpretirati, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskog jezika.

Kako ističu iz Saveza, cilj je programa filmski odgajati mlade, stvarati filmski pismenu kinopubliku, pozitivno utjecati na ukupan položaj filma u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske, a svime navedenim dati potporu hrvatskoj filmskoj produkciji i cjelokupnoj audiovizualnoj zajednici.

Platforma croatian.film projekt je umjetničke organizacije Zagreb Film Festival, a zamišljena je kao razvoj i nadogradnja programa Kockice, koji daje uvid u domaću kratkometražnu produkciju u bilo kojem trenutku i bilo gdje.

Filmska naSTAVa pokrenuta je školske godine 2012./2013. i otad se održava svake godine tijekom zimskih i proljetnih učeničkih praznika, a 2015./2016. prvi put održan i ljetno-jesenski ciklus.

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

Program se održava uz financijsku podršku Hrvatskoga audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Agencije za elektroničke medije, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom