NAJNOVIJEU GALERIJI C8 OTVORENA IZLOŽBA "TROJA NA PUTU"

Priča o jednom od najslavnijih i najznačajnijih arheoloških lokaliteta na svijetuU galeriji C8 otvorena je jučer izložba "Troja na putu" koja će se moći razgledati do 14. listopada, uz besplatan ulaz. Na otvaranju su govorili ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo i kustosica Hana Ivezić, voditeljica galerije Arheološkog muzeja u Zagrebu.

"Troja je jedan od najslavnijih i najznačajnijih arheoloških lokaliteta na svijetu, a njezini su ostaci najznačajniji primjer kontakata između Mediterana i anatolijskih civilizacija i kultura. Zbog svog strateškog položaja stoljećima je imala ulogu poveznice između Anatolije, Balkana te Egeide i Crnog mora, ponajviše trgovačkog, migracijskog, kulturološkog i političkog značaja. Zahvaljujući Homeru i njegovim epovima, postigla je besmrtnost i postala simbolom herojskih ideala koji su kroz povijest nadahnjivali brojne umjetnike, osvajače, istraživače i romantike", piše u katalogu izložbe.

Ovu je godinu Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske proglasilo Godinom Troje, a povodom 20. godišnjice uvrštavanja Troje na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Turski kulturni centar Yunus Emre iz Zagreba i tursko veleposlanstvo u Zagrebu (pod čijim se visokim pokroviteljstvom ova izložba održava) pristupili su Arheološkom muzeju iz Zagreba s namjerom o suradnji kroz koju bi se obilježio taj događaj te je tako nastala ideja o Godini Troje u Hrvatskoj.

- Projekt uključuje stručna predavanja, radionice, Festival Troje tijekom ljetnih mjeseci, a u listopadu ćemo imati arheološki simpozij. Ova izložba je jednostavnog karaktera i zamišljena je za jednostavnu implementaciju u galerijsko-muzejske i vanjske prostore. Najveći dio fotografija ustupio je trenutni voditelj istraživanja lokaliteta dr. Rüstem Aslan iz Turske. Izložbu prate dva videa, jedan o samom lokalitetu gdje posjetitelji mogu vizualno proći po lokalitetu, a da ga nisu posjetili. Drugi video pokazuje ogromni, velebni Muzej Troje koji bi se trebao otvoriti ove godine i koji se nalazi u blizini samog lokaliteta, kaže Ivezić.

Osim Arheološkog muzeja u Zagrebu u projekt se uključilo još nekoliko muzeja iz Hrvatske kao što je Arheološki muzej Istre, imamo suradnju s Arheološkim muzejom u Zadru, Arheološkim muzejom u Osijeku - Muzej Slavonije, Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja iz Rijeke i Gradskim muzejom Karlovac. Te institucije će prihvatiti izložbe i sudjeluju i u simpoziju, a neki od predavača sudjelovat će na predavanjima tako da je cijela jedna kulturna suradnja ostvarena na državnom nivou između institucija.

Uz video i fotografije izložba daje kratak presjek o tome kako je otkrivena Troja, gdje je bila otkrivena i što je ona uopće, zatim preko istraživača koji su je istraživali do onih koji je istražuju kako izgleda danas i kako je izgledalo u ono doba. Kako kaže Ivezić, ono što poznamo kao Homerovu Troju to bi bila Troja 7, od 9 njenih razvojnih faza. Tu su neki motivi iz Trojanskog rata i završni prikaz tog muzeja koji će sadržavati sve nalaze ikad pronađene i vezane uz Troju. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam