NAJNOVIJE


U GALERIJI C8 OTVORENA IZLOŽBA "TROJA NA PUTU"

Priča o jednom od najslavnijih i najznačajnijih arheoloških lokaliteta na svijetu


U galeriji C8 otvorena je jučer izložba "Troja na putu" koja će se moći razgledati do 14. listopada, uz besplatan ulaz. Na otvaranju su govorili ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo i kustosica Hana Ivezić, voditeljica galerije Arheološkog muzeja u Zagrebu.

"Troja je jedan od najslavnijih i najznačajnijih arheoloških lokaliteta na svijetu, a njezini su ostaci najznačajniji primjer kontakata između Mediterana i anatolijskih civilizacija i kultura. Zbog svog strateškog položaja stoljećima je imala ulogu poveznice između Anatolije, Balkana te Egeide i Crnog mora, ponajviše trgovačkog, migracijskog, kulturološkog i političkog značaja. Zahvaljujući Homeru i njegovim epovima, postigla je besmrtnost i postala simbolom herojskih ideala koji su kroz povijest nadahnjivali brojne umjetnike, osvajače, istraživače i romantike", piše u katalogu izložbe.

Ovu je godinu Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske proglasilo Godinom Troje, a povodom 20. godišnjice uvrštavanja Troje na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Turski kulturni centar Yunus Emre iz Zagreba i tursko veleposlanstvo u Zagrebu (pod čijim se visokim pokroviteljstvom ova izložba održava) pristupili su Arheološkom muzeju iz Zagreba s namjerom o suradnji kroz koju bi se obilježio taj događaj te je tako nastala ideja o Godini Troje u Hrvatskoj.

- Projekt uključuje stručna predavanja, radionice, Festival Troje tijekom ljetnih mjeseci, a u listopadu ćemo imati arheološki simpozij. Ova izložba je jednostavnog karaktera i zamišljena je za jednostavnu implementaciju u galerijsko-muzejske i vanjske prostore. Najveći dio fotografija ustupio je trenutni voditelj istraživanja lokaliteta dr. Rüstem Aslan iz Turske. Izložbu prate dva videa, jedan o samom lokalitetu gdje posjetitelji mogu vizualno proći po lokalitetu, a da ga nisu posjetili. Drugi video pokazuje ogromni, velebni Muzej Troje koji bi se trebao otvoriti ove godine i koji se nalazi u blizini samog lokaliteta, kaže Ivezić.

Osim Arheološkog muzeja u Zagrebu u projekt se uključilo još nekoliko muzeja iz Hrvatske kao što je Arheološki muzej Istre, imamo suradnju s Arheološkim muzejom u Zadru, Arheološkim muzejom u Osijeku - Muzej Slavonije, Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja iz Rijeke i Gradskim muzejom Karlovac. Te institucije će prihvatiti izložbe i sudjeluju i u simpoziju, a neki od predavača sudjelovat će na predavanjima tako da je cijela jedna kulturna suradnja ostvarena na državnom nivou između institucija.

Uz video i fotografije izložba daje kratak presjek o tome kako je otkrivena Troja, gdje je bila otkrivena i što je ona uopće, zatim preko istraživača koji su je istraživali do onih koji je istražuju kako izgleda danas i kako je izgledalo u ono doba. Kako kaže Ivezić, ono što poznamo kao Homerovu Troju to bi bila Troja 7, od 9 njenih razvojnih faza. Tu su neki motivi iz Trojanskog rata i završni prikaz tog muzeja koji će sadržavati sve nalaze ikad pronađene i vezane uz Troju. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter