OPERNI PROJEKT Na sceni INK

Premijera komične opere Josepha Haydna "La canterina" danas u Puli

| Autor: Mladen RADIĆ
Operna produkcija je nastala sinergijom profesora, studenata, umjetnika i institucija, istaknuto je na najavnoj presici (Milivoj MIJOŠEK)

Opera, nastala u suradnji Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule i Istarskog narodnog kazališta, premijerno će biti izvedena večeras u 20 sati na Maloj sceni INK-a, uz slobodan ulaz * Redatelj je Ozren Prohić, dirigent Domeniko Briški, čembalist i korepetitor Sandro Vešligaj, koreografkinja Almira Osmanović, a uloge tumače studentice i studenti solo pjevanja Georgie Goldin, Ana Mikac, Marija Ticl, Josip Krajačić te gost Patrik Andreja, a glazbu izvodi Komorni ansambl Istarskog simfonijskog orkestra

 

Premijera komične opere u dva čina Josepha Haydna "La canterina" nastale u suradnji Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule i Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula održat će se večeras u 20 sati na Maloj sceni INK-a, uz slobodan ulaz, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare.

Redatelj je Ozren Prohić, dirigent Domeniko Briški, čembalist i korepetitor Sandro Vešligaj, koreografkinja Almira Osmanović, kostimografkinja Desanka Janković, oblikovatelj rasvjete Elvis Butković, a uloge tumače studentice i studenti solo pjevanja Georgie Goldin, Ana Mikac, Marija Ticl, Josip Krajačić te gost Patrik Andreja, a glazbu izvodi Komorni ansambl Istarskog simfonijskog orkestra.

Iznimno značajan projekt

Dekan Muzičke akademije Dražen Košmerl najavio je "La canterinu" kao lijepu poslasticu za sve građane, a opisao ju je i kao zahtjevan projekt za kazališnu izvedbu jer tu su glazba, kostimografija, režija….

        - Želim naglasiti da je to prvi put, mislim, u povijesti da Muzička akademija Pula postavlja jednu opernu predstavu na sceni kazališta. To je za nas izuzetno značajno. Nadam se da ćemo uspjeti uspostaviti kontinuitet da bude svake godine jedan ovakav projekt jer se tako naši studenti obrazuju ne samo kao pedagozi nego i kao budući umjetnici solo pjevanja, rekao je Košmerl. Napomenuo da je ovo za njih izuzetno zahtjevno jer u Puli još nemaju orkestar, ali su za ovaj projekt složili jedan manji komorni ansambl, što daje sasvim drugu dimenziju nego kada je predstava uz klavirsku pratnju.

        Redatelj Ozren Prohić kaže da u vremenu kada se nema razloga biti radostan, u kojem je depresija znak pristojnosti, kada propadaju firme i sve što vrijedi, on je beskrajno sretan jer kaže da će se u Puli dogoditi nešto što je pionirski, a to je kompletna produkcija glazbeno-scenskog djela.

Zajedništvo u "nejunačkim vremenima"

- Prekrasno je što je ova produkcija nastala sinergijom različitih profesora, studenata, predmeta, ali i sinergijom institucija. Na pragu smo nečega čime pokazujemo da zajedničkim snagama, naporom, željom i trudom možemo i trebamo nešto napraviti u ovim, kako bi Krleža rekao, "nejunačkim vremenima", kaže Prohić koji je pohvalio studente i profesora Vešligaja.

- Mi smo Akademija koja ima limitirani broj odjela, ali ima neku dobru volju i vidjet ćete što smo zajedno sa INK-om uspjeli napraviti. Dok se Europa i svijet raspadaju oko nas, kultura je jedino čime se ćemo se moći obraniti od banalnosti zla koje nas okružuje, smatra Prohić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini