ZAGREB

Predstavljene knjige Josipa i Marka Palade "U olovnom vremenu" i "Zlonjiva"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjige Josipa Palade "U olovnom vremenu: književni i likovni zapisi" i Marka Palade "Zlonjiva" predstavljene su u srijedu u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

Urednik Mirko Ćurić ocijenio je kako je Paladino bogatstvo književnoga opusa, ljudska srdačnost i toplina, autoru priskrbile mnogo prijatelja i poštovatelja.

"Njegova je biografija bogata, a svojim je životom i djelovanjem zaokružio praktično cijeli hrvatski prostor", rekao je Ćurić dodavši kako ga zavičajnim piscem smatraju u nekoliko hrvatskih gradova. 

Palada je pisac, naglasio je, koji je i u olovnim vremenima, u kakvima smo živjeli znao pronaći bljeskove topline, dobrote, ljubavi, prijateljstva i promicanja umjetnosti. 

Napomenuo je kako je većina tekstova u knjizi "U olovnom vremenu: književni i likovni zapisi" objavljena u različitim publikacijama te dodao kako je u knjigu uvrstio uglavnom tekstove vezane uz Đakovo.

Podsjetio je kako je tematska osnovica Paladine knjige ponajprije u umjetnosti, ali u njoj su i ratne teme. Priče o umjetnicima i njihovim sudbinama ispričane su toplo i ljudski pa knjiga izlazi iz okvira zapisa i pruža više od golih znanstvenih činjenica, napomenuo je Ćurić.

Književna kritičarka Biserka Goleš Glasnović istaknula je kako je za knjigu "Zlonjiva" bilješke zapisao Paladin otac Mirko, a knjigu je priredio Josip Palada.

Njegov je otac, napomenula je, pod egidom životopisa, tintanom olovkom i čitljivom kaligrafijom pisao na rabljenom papiru biltena američkoga veleposlanstva što ga je u poraću dobivao iz Beograda. 

Marko je nekad boravio u Argentini, napomenula je dodavši kako je američki bilten dobivao od 1945. godine do svoje smrti. To mu je, naglasila je, bila jedina veza sa svijetom, jer u tadašnju slavonsku zabit - selo Vučevce, pošta Đakovo - tada nije stizala nikakva tiskovina. 

Liječio se zapisujući sjećanja na praznim stranicama korica biltena jer nije imao sredstava za kupovinu papira, napomenula je dodavši kako bilješke nitko nije vidio niti dirao gotovo 47 godina. Pisane su gotovo automatski kao iskren glas iz daljine u beskrajnoj osamljenosti i općoj nemoći, istaknula je. 

Josip Palada napomenuo je kako je "Zlonjiva" povijesni i autobiografski roman, u kojem autor živo i realistično prikazuje socijalno stanje u prvoj polovini 20. stoljeća.

To stanje je, smatra, bila posljedica spleta nesretnih okolnosti začetih krajem 19. stoljeća, a rezultirala je egzodusom od kojeg se do danas nismo oporavili.

Knjigu "U olovnom vremenu: književni i likovni zapisi" objavio je Ogranak Matice hrvatske u Đakovu, a roman "Zlonjivu" Ogranak Matice hrvatske u Trogiru i Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski te Đakovački kulturni krug.

Josip Palada rodio se u Dogradama kraj Trogira, 1935. godine. Osnovnu školu polazio je i svršio u Dogradama i Marini te Vučevcima kod Đakova kamo se njegova obitelj doselila nakon Drugoga svjetskog rata. Početkom Domovinskoga rata kao dragovoljac bio je ratni zapovjednik Satnije hrvatskih umjetnika. Objavio je više knjiga proze, među kojima i knjigu priča "Po Hrvatskoj - priče".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter