ZAGREB

Predstavljena grafičko-pjesnička mapa Đ. Merle i S.Lovrenčić "Između sati"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Grafičko-pjesnička mapa akademske slikarice i grafičarke Đurđe Merle te književnice i prevoditeljice Sanje Lovrenčić "Između sati" predstavljena je u utorak u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu.

Mapu su predstavili povjesničar umjetnosti Željko Marciuš, voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tamara Ilić Olujić i autorice Đurđa Merle i Sanja Lovrenčić. 

Mapa se sastoji od 12 grafika otisnutih tehnikama suhe igle, rezervaža, linoreza, akvatinte i bakropisa te 12 pjesama književnice Sanje Lovrenčić, rekao je Marciuš istaknuvši da se u mapi nastaloj suradnjom dviju hrvatskih umjetnica kretanje u grafikama prožimlje s poezijom.

Ocijenio je da su grafike odraz unutarnjega svjetla autorice te dodao kako znakovi kao simboli upućuju na značenja drukčija od onoga što vidimo.

Akademska slikarica, grafičarka, ilustratorica, scenografkinja i restauratorica Đurđa Merle bavi se grafičkim dizajnom. Suradnica je Hrvatskog restauratorskog zavoda i konzervatorsko-restauratorskim radovima na spomenicima kulture diljem Hrvatske. Osim slikarstva bavi se mozaicima i vitrajima. Surađuje s kazalištima kao kostimografkinja, a sudjelovala je i na opernom spektaklu Aida koji je postavljen u Pekingu 2003. godine. Svoja djela izlaže na samostalnim i skupnim izložbama.

Književnica i prevoditeljica Sanja Lovrenčić objavljuje pjesme, zbirke kratkih priča, romane, kazališne tekstove te prevodi s engleskog, francuskog i njemačkog jezika. Objavila je biografiju Ivane Brlić Mažuranić "U potrazi za Ivanom" za koju je dobila Nagradu Ksaver Šandor Gjalski. 

Piše i za djecu, a za priče "Četiri strašna Fufoždera i jedan mali Fufić" dobila je nagradu Grigor Vitez. Djela su joj prevođena na njemački, poljski, ruski, slovenski, švedski, danski jezik.

Grafičko-pjesničku mapu "Između sati" objavila je nakladnička kuća Mala zvona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter