DUBROVNIK

Predstavljena konzervatorska podloga za kontaktnu zonu Starog grada Dubrovnika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Konzervatorska podloga za kontaktnu zonu svjetskog dobra Starog grada Dubrovnika, koja će gradu služiti kao stručni dokument za buduće izmjene i dopune prostornih planova, predstavljena je u ponedjeljak u dubrovačkim Lazaretima.

Glavni konzervator u Ministarstvu kulture i medija Tomislav Petrinec istaknuo je kako je podlogom znatno proširena dosadašnja granica obuhvata iz 1994. godine, kada je 'buffer' zona obuhvaćala oko 500 metara širine istočno i zapadno od gradske jezgre, a na sjever do Jadranske magistrale.

"Sad obuhvaća prostor od Kantafiga i Batahovine pa sve do Svetog Jakova i rta Orsula. Podloga će služiti Gradu Dubrovniku kao stručni dokument za buduće izmjene i dopune prostornih planova. Iako nije riječ o području koje je zaštićeno Zakonom o očuvanju kulturnih dobara, potrebno ga je konzervatorski sagledati zbog potrebe očuvanja prihvatljivog okruženja svjetskog dobra. U 'buffer' zoni se kontroliraju zahvati koji bi mogli imati utjecaj na postav svjetskog dobra", rekao je Petrinec.

Upozorio je da je Dubrovnik već dosegnuo kapacitet izgradnje, posebno u dijelu zajedničke vidljivosti sa svjetskim dobrom, pa je potrebno uložiti najveći stručni napor kako daljnji razvoj grada bude u interesu očuvanja vrijednosti zbog kojih je Dubrovnik upisan na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

"Konzervatorska podloga podložna je povremenim revizijama, temeljem praćenja stanja, a prostor će se kontrolirati lokalnim i regionalnim planovima", istaknuo je Petrinec.

Trupković: U dokumentu integrirani konzervatorska podloga i utjecaj budućih izgradnji na kulturno dobro

Pomoćnik ministrice kulture i medija Davor Trupković rekao je kako se podloga bavi vizualnim, ali i svim drugim neposrednim utjecajima koji se događaju na prostoru grada Dubrovnika.

"Na izradi podloge kroz više od dvije godine sudjelovala je velika skupina domaćih i međunarodnih stručnjaka, a kako bi se u suradnji s Gradom Dubrovnikom riješili problemi koji se već događaju ili bi se mogli događati u 'buffer' zoni. Dokument je složen jer su u njemu integrirani konzervatorska podloga i utjecaj budućih izgradnji na kulturno dobro. Takvo nešto još nismo imali u Hrvatskoj. Tek nakon njegova donošenja može se pristupiti izradi novog gradskog GUP-a, čime će se Grad moći primjereno odnositi prema značaju svjetskog dobra", izjavio je Trupković.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković najavio je da bi konzervatorska podloga mogla biti ugrađena u odredbe izmjena i dopuna gradskog GUP-a i PPU-a u siječnju 2021. godine, a očekuje da će novi GUP biti donesen najkasnije do 2023. godine.

"Dokument je životan i lako čitljiv, a nije dvosmislen, što je bio problem dosadašnjeg GUP-a. Time će nama biti lakše podlogu ugraditi pri provođenju izmjena prostornih planova. Očekujem da ćemo do kraja siječnja 2021. imati gotov i Plan upravljanja povijesnom jezgrom, koji se naslanja i na ovaj dokument, a potom i konzervatorska podloga te DPU povijesne jezgre, kako bismo odredili namjenu svih prostora unutar zidina", istaknuo je Franković.

Dodao je kako je dio prostora nepovratno uništen, jer se ni konzervatorskom podlogom ni novim GUP-om neće moći oduzeti stečena prava gradnje. Podsjetio je da su već u tijeku značajne izmjene GUP-a u tekstualnom dijelu, kako bi se postigla tražena mjera, a izbjegle dvojbene odredbe, smanjila katnost i iskoristivost površina.

"To će biti usvojeno do kraja godine, ali to ipak neće biti dovoljno, već treba promijeniti cjelokupni GUP u siječnju 2021. godine. To će nam uzeti malo više vremena, možda i do dvije godine", zaključio je Franković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of