NASTAVAK KONZERVATORSKIH RADOVA

Novo sondiranje sjeverne strane pazinske palače Rapicio


Ovih se dana provodi još jedna u nizu faza konzervatorskih radova na palači Rapicio smještenoj na visokim liticama Pazinske jame. Radovi na ovoj povijesnoj građevini stradaloj u Drugom svjetskom ratu pokrenuti su 2012. zahvaljujući potpori Ministarstva kulture koje od tada Gradu Pazinu kontinuirano pruža financijsku potporu u konzervatorskim zahvatima na ovom objektu. U početku su to bili radovi na arheološkom istraživanju lokaliteta, nakon čega je očišćena unutrašnjost i dio prilaza objektu. Najprije je uklonjeno drveće i nisko raslinje, a potom je slijedilo uklanjanje urušenog materijala i otpada koji se ondje godinama gomilao.

Tlocrt građevine i raspored prostorija

Čišćenjem urušenog materijala na svjetlo dana izašli su ostaci porušenih zidova koji su otkrili tlocrt građevine i raspored prostorija u prizemlju i suterenu.

Konzervatorski radovi krenuli su od istočnog zid, preko najočuvanijeg južnog pročelja prema zapadnom na kojem se upravo izvode radovi. Nažalost sjeverni zid palače Rapicio nije sačuvan, ali se može slijediti u temeljima. Nakon uklanjanja urušenog materijala unutar palače otkrivena su vrata kroz koja kameno stepenište vodi u podrumske prostorije. Uz to otkrivena su dva zida koja se protežu u smjeru sjever – jug i suteren dijele u tri prostorije.

Nakon čišćenja i arheološkog sondiranja izrađeni su geodetski elaborat i arhitektonski snimak postojećeg stanja palače na temelju kojih je 2014. napravljen projekt po kojem je započela prva faza konzervacije najkritičnijeg dijela objekta i to zapadnog, odnosno jugozapadnog ugaonog zida. Tijekom 2015. godini nastavljena je druga faza radova na istočnom, odnosno jugoistočnom zidu, a 2016. započeli su najzahtjevniji radovi i to na južnom pročelju koje se uzdiže iznad same Jame. Sanacija južnog pročelja palače dovršena je 2017.

U ovogodišnjem programu javnih potreba u kulturi Grada Pazina radovima na palači Rapicio namijenjene su 174 tisuće kuna, od čega je Ministarstvo kulture osiguralo 150 tisuća kuna. Radovima koji su u tijeku očistit će se teren, izraditi arheološke sonde na neistraženim i devastiranim sjevernim dijelovima objekta te sanirati ostatke zidova sjeverozapadnog dijela građevine.

Zidovi južnog pročelja s prozorima

Kuća Rapicio izgrađena je najvjerojatnije u 16. stoljeću na vrhu sjeverne stijene Pazinske jame, kućom ili palačom Rapicio prozvana je po njenim negdašnjim vlasnicima, tršćanskoj obitelji Rapicio koja je u Pazin doselila u 16. stoljeću, a dala je nekoliko uglednika i svećenika. Jedan od njih bio je tršćanski biskup Andrea, čiji se portret čuva u sakristiji pazinske župne crkve sv. Nikole. Kuća njegova roda u Pazinu stradala je u Drugom svjetskom ratu od njemačkih bombi i nikad potom nije obnavljana. Od nje su do naših dana ostali samo zidovi južnog pročelja s više prozora, niša i puškarnica.

Nijemci su Pazin bombardirali početkom listopada 1943. kada je u gradu porušeno ili znatnije oštećen veliki broj zgrada. Mnoge su od njih obnovljene, neke su kasnije do temelja srušene, a neke su poput kuće Rapicio desetljećima stršile kao ruševine. Tijekom bombardiranja gradski predio Kaštel pretrpio je velika oštećenja. Od bombi je stradala galerija zapadnog pročelja Kaštela, uništene su dvije kuće koje se zatvarale trg pred Kaštelom, a kuća Rapicio ostala je bez krova i dijela sjevernog pročelja. (M. RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater