GRADSKA PRIJAVA ZA BESPOVRATNA SREDSTVA

KONZERVATORI ODOBRILI obnovu zgrade INK-a i Foruma 2/3


Nakon što je država objavila javni poziv za energetsku obnovu javnih zgrada, a koji je zbog velikog interesa ubrzo bio popunjen i zatvoren do daljnjeg, država namjerava iznova otvoriti taj natječaj u rujnu nakon što je osigurala dodatna sredstva. U prvom natječaju jedinicama lokalne samouprave na raspolaganju je bilo 380 milijuna kuna, a uskoro će biti poznato koliko će sada novaca biti osigurano.

Suglasnosti konzervatora

Za Pulu ovaj natječaj znači konačan početak obnove Dječjeg kreativnog centra, odnosno bivšeg Pionirskog doma, ali i zgrade Istarskog narodnog kazališta (INK), koja je spremna za kandidiranje kada se u rujnu otvori natječaj, te zgrade na Forumu 2/3 gdje su smješteni gradski upravni odjeli.

Zgrada bivšeg Pionirskog doma uredno je prijavljena na poziv "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" i u tijeku je evaluacija projekta, odnosno samo se čeka odobrenje projekta, za koji je resorno ministarstvo već dalo pozitivnu ocjenu. Kroz projekt će se obaviti kompletna rekonstrukcija objekta, novi sustav grijanja i hlađenja, kompletna nova električna instalacija, nova stolarija, energetski učinkovita fasada i krov, čime se namjerava ostvariti ušteda od 67 posto. Ukupna investicija iznosi pet milijuna kuna (bez PDV-a).

Projekt rekonstrukcije zgrade INK-a je zgotovljen i, što je najvažnije, dobio je sve potrebne suglasnosti konzervatora. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6,5 milijuna kuna (bez PDV-a), a ušteda bi, nakon rekonstrukcije, bila gotovo 60 posto. Kao i INK, gotov je i projekt obnove zgrade na Forumu 2/3, čija je vrijednost 9,8 milijuna kuna (bez PDV-a), a ušteda će biti nešto iznad 50 posto.

Veliki zamah obnove stambenih zgrada

U posljednje se vrijeme, intenzivirala obnova fasada i pročelja višestambenih zgrada na području Pule. Veliki zamah obnove zgrada zamjetan je u samom centru grada, odnosno na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline pa je tako upravo ovih dana privedena kraju obnova zgrade na Kapitolinskom trgu 5, koja je zasjala u punom sjaju. Riječ je o zgradi koja je obnovljena u sklopu projekta Dolcevita. Novouređene zgrade, baš poput ove na Kapitolinskom trgu, podižu atraktivnost starogradske jezgre Pule. U sklopu projekta Dolcevita do sada je obnovljeno ukupno 56 građevina, a već je zaprimljeno novih 35 važećih prijava za uređenje pročelja u samom centru.

Evidentan je i interes suvlasnika za obnovom zgrada na širem gradskom području, a primjer su višestambene zgrade u Šijani, Vidikovcu i na Verudi koje se ovih dana intenzivno obnavljaju. ( PIŠE Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of