ZAGREB

Predstavljena knjiga Rajmunda Kuparea "Estetička aksiologija"  

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjiga hrvatskoga pjesnika, prozaika i teoretičara Rajmunda Kuparea "Estetička aksiologija" predstavljena je u četvrtak u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

Predstavili su je akademik Kuzma Kovačić, teoretičarka Dragica Hammer-Tomić, likovni kritičar Milan Bešlić, dramaturginja Sanja Nikčević i prevoditelj Matija Janeš.

Dragica Hammer-Tomić je ocijenila kako je knjiga "Estetička aksiologija" koncipirana kao udžbenik namijenjen studentima Papinskog katoličkog sveučilišta u Santiagu.

U Čileu je, napomenula je, na poziv tamošnje dominikanske provincije Kupareo preuzeo mjesto profesora estetike i aksiologije, gdje je svesrdnim zalaganjem i plodnom akademskom djelatnošću, okrunjenom istaknutim dužnostima na sveučilištu i priznanjima koja je za to dobio, u razdoblju od 1950. do 1971.

Tamo je, naglasila je, organizirao studij estetike i unaprijedio ga do razine Instituta za estetiku, koji i danas djeluje.

Akademik Kuzma Kovačić je ocijenio kako nas Kupareova knjiga vraća "izvoru i izvorištu umjetnosti, tvorcu svega vidljivoga i nevidljivoga, a umjetniku ponovna otvara pogled ‚s onu stranu‘, ondje gdje je pogled umjetnika upućen od početka, a osobito otkad se Bog u svome Sinu objavio čovjeku".

Kupareo je dijete našeg zavičaja, potomak drevne hvarske obitelji, rođen na našem otoku, u Vrboskoj, a u gradu Hvaru u djetinjstvu je pohađao školu, napomenuo je akademik Kovačić.

Kao čovjek koji je u dalekom svijetu duboko u srcu nosio zavičaj i domovinu Hrvatsku, zaslužio je svojim djelom našu zahvalnost i ljubav, rekao je Kovačić i dodao kako je ovo prvi prijevod knjige na hrvatski jezik.

Profesorica Sanja Nikčević  istaknula je kako napokon ovom knjigom imamo i teorijsku podlogu za izvrsnu literaturu, a posebno njezin dramski dio, koji je nakon 1945., bez obzira na vrhunsku vrijednost, u Europi izbačen iz književno-umjetničkog kanona.

U knjigu je uvršten i izvorni tekst na španjolskom jeziku. 

Knjigu "Estetička aksiologija" objavio je Ogranak Matice hrvatske u Hvaru. Podijeljena je na dva poglavlja. U prvom "Utemeljene vrijednosti" Kupareo piše o metafizičko-psihološkom utemeljenju moralnih vrijednosti, prirodnim sklonostima, ulozi volje, moralnoj svijesti i ljestvici moralnih vrijednosti te o metafizičko-psihološkom utemeljenju estetskih vrijednosti (ljepote i prirode problemu užnoga, ulozi mašte, estetskoj spoznaji, ljestvici estetskih vrijednosti).

U poglavlju "Prožimanje i sukob vrijednosti" piše o umjetnosti i znanosti, umjetnosti i filozofiji, umjetnosti i moralu, problemu ugode u umjetnosti, problemu grijeha u umjetnosti, problemu golotinje u umjetnosti, razdvajanju vrijednosti, problemu razdvajanja kod umjetnika i primatelja.

Dominikanac Rajmund Kupareo, hrvatski književnik i estetičar, rodio se u Vrboskoj na otoku Hvaru 1914., a umro u Zagrebu 1996. Teologiju je diplomirao u Dubrovniku. Za svećenika je zaređen 1937. Godine 1947. napustio je domovinu. Doktorirao je 1951. u Čileu na Katoličkomu sveučilištu u Santiagu, gdje je bio profesor estetike i aksiologije, a jedno vrijeme i prorektor. Osnovao je visokoškolsku ustanovu Instituto de Estética i postao član čileanske akademije Instituto de Chile. 

U domovinu se vratio 1971. Bio je član Čileanske akademije znanosti i umjetnosti. Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 1995. Objavio je više zbirki pjesama, drama biblijskoga nadahnuća te romana i novela.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom