ZAGREB

Predstavljena knjiga Dušana Kalogjere "Na putu bez povratka"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjiga Dušana Kalogjere "Na putu bez povratka / On The Road Of No Return", u kojoj piše o Hrvatskom klubu "Dalmacija-Sydney", predstavljena je u četvrtak u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu.

 Knjigu su predstavili Ivan Hrstić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, rukovoditeljica Informacijskog odjela za iseljeništvo Hrvatske matice iseljenika Mirjana Ana Maria Piskulić i autor knjige Dušan Kalogjera.
Knjiga je kompendij građe koja će postati neizostavan dio u svim budućim analizama povijesti Hrvata u Australiji, rekao je Hrstić i dodao kako je riječ o monumentalnom izdanju koje ima preko 900 strnica te vrlo bogato uređenom s mnoštvom fotografija i faksimila.
 Naglasio je kako je iz povijesne perspektive važno napomenuti kako ova knjiga otvara posebnu priču o povijesti hrvatskoga iseljeništva  u Australiji, koja je do sada u velikoj jjeri izmicala dosadašnjim istraživačima.
 Kalogjerina knjiga, istaknuo je, bavi se istraživanjem iseljeničkih društava koja su njegovala dobre odnose sa socijalističkom Jugoslavijom.

 Ocijenio je kako ova tema otvara mnogo širi spektar tema u dinamiku razvoja iseljeničkih zajednica u dugom trajanju jer su na ovaj način formirane dvije dijaspore koje su od 1945. do 1990. bile na neki način suprotstavljene.
 Time se, smatra, potvrdila fluidna priroda  dijasporskih identiteta, kao svojevrsnoga socijalnog konstrukta podložnoga promjenama, kao rezultatu intenzivne interakcije u trokutu između države iseljenja, države useljenja i samih iseljeničkih zajednica.
 To je posebno vidljivo na primjeru blatskih iseljenika, kojima je ova knjiga posvećena, a koji su 1965. osnovali svoj klub pod nazivom Jugoslavensko-australsko društvo prijateljstva, da bi ga 1981. preimenovali u Dalmacija Sydnay, a po osnutku Republike Hrvatske nadodali su pridjev Hrvatski klub.
 Po riječima Mirjane Ane Marie Piskulić,  u knjizi je podrobno i temeljito istražena, ilustrirana i dokumentirana povijest Blata, Blaćana i u širem smislu otoka Korčule. 
 Ovo je, smatra, kapitalno djelo kada je riječ o Blatu, njegovu zemljopisnom smještaju, reljefu, klimi, biljnom i životinjskom svijetu, povijesnom prikazu, gospodarstvu, školstvu, zdravstvu, kulturi, socijalnoj skrbi, humanitarnom radu te odlasku Blaćana u svijet i njihovu životu u novim postojbinama.
 Riječ je o, ocijenila je, o opsežnoj monografiji o hrvatskim iseljenicima koji su iz Blata na Korčuli kretali u Australiju, kojih danas s potomcima, samo u Sydneyu, ima više negoli u Blatu.
 Knjigu sam, napomenuo je Kalogjera, pisao običnom olovkom punih pet godina kako bih se na taj način odužio svojim prijateljima, iseljenim Korčulanima, koji su su izrazili želju da njihovi primjeri, njihovi životi, njihove trpljenja, ali i nadanja, nostalgija za ostavljenim krajem, te radost života u novoj domovini ostane zabilježena na papiru. 

 Dušan Kalogjera rođen je 1941. u Korčuli gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Autor je više knjiga o Korčuli i Korčulanima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of