ZAGREB

Predstavljen roman Lore Tomaš "Slani mrak"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Roman Lore Tomaš "Slani mrak" predstavljen je u petak navečer u parku ispred zagrebačke Bookse.

 O romanu su govorili urednica Jagna Pogačnik, književnik Zoran Ferić, a autorica je čitala dijelove iz svoga romana.
 Pogačnik je ocijenila kako se u romanu fikcija i istraživanje slijevaju u dokufikciju, pripovjedačica i autorica u zapisivačicu, a dvadesetak malenih hrvatskih otoka kao mjesto istraživanja i pripovijedanja u arhetip izoliranosti i prolaznosti, čistu esenciju otočke, ali i univerzalne simbolike. 
 Roman je građen od fragmenata i različitih diskursa u kojima se susreće društvo autora otočke dionice, zajedno sjedi ispred lokalnog dućana i ćakula o živima i mrtvima koji su prošli kroz njihov i otočki život, napomenula je dodavši kako je zapisivačice neke od njih susrela, o nekima slušala, a neki su dio otočke povijesti, zabilježene i vezane uz glavnu fabularnu dionicu.
Pogačnik smatra kako roman ima čvrstu fabulu te da mu je tema neraskidivo povezana sa stilom.
 Ferić je podsjetio kako je rana verzija romana ušla je u finale V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2019. te da mu je kasnije pridodana i kratka priča "Prozor s pogledom".
 Naglasio je kako otok u romanu pozornica na kojoj se živi i umire. Likovi koji se na njoj izmjenjuju oblikuju fragmente sjećanja, čežnje, ljubavi, odlazaka, osamljenosti i prolaznosti.
 U romanu je riječ, istaknuo je, o sto godina samoće, koja se prenosi s generacije na generaciju i dolazi do aktera koji se svojim pričama izdvajaju od kolektiviteta otoka, stavljeni u razne, svoje i tuđe, scenarije. 
 Lora Tomaš diplomirala je indologiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a na Centralnom europskom sveučilištu u Budimpešti magistrirala je rodne studije. Nekoliko je godina provela u južnoj Aziji pišući reportaže i književnu kritiku za tamošnje publikacije. Bavi se prevođenjem i podučavanjem jezika.
 Roman "Slani mrak - Bilješke s otoka" (320 str.) objavila je zagrebačka naklada Hena.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater