ZAGREB

Predstavljen roman "Indigo" austrijskog pisca Clemesa J. Setza

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakladnička kuća Hena com ugostila je u utorak u online promociji nagrađivanog austrijskog pisca Clemensa J. Setza, čiji je bestseler "Indigo" predstavljen kao originalno djelo u kojemu pisac, miješajući žanrove i narative, rasteže granice između stvarnosti i književnosti.

Knjiga je na hrvatskom objavljena u travnju 2020. kao prva od ukupno deset planiranih u sklopu projekta "Europa iznutra i izvana 2020-2021.".

Roman je s njemačkog preveo Dalibor Joler, koji je prevodio i online susret u kojemu je s autorom sudjelovao i književnik, prevoditelj i književni kritičar Dinko Kreho, uz moderaciju urednika Hrvoja Kovača, voditelja projekta "Europa iznutra i izvana".

Predstavljajući austrijskog književnog gosta, Kovač je istaknuo kako je riječ o nagrađivanome piscu koji je bivši matematičar i kompjutoraš, a iza kojega je poveći spisateljski staž: dosad je objavio niz romana i zbirki kratkih priča.

Clemens J. Setz (1982.) debitirao je 2007. s romanom "Sunce i planeti", a već s drugim romanom, "Frekvencije" (2009.), bio je finalist za nagradu German Book Prize, kao i 2012., kada je u finale za tu prestižnu nagradu ušao sa svojim trećim romanom "Indigo". Prepoznat je i od publike i od kritike, a uspoređivan je s Nabokovom i Fosterom. Živi i radi u Grazu i Beču.

"'Indigo' je djelo u najmanju ruku kompleksno i slojevito, i formalno i sadržajno osebujan roman koji obiluje jezičnim registrima i opire se jasnoj kategorizaciji u pogledu žanra i u pogledu naracije", rekao je Kovač. Posebno je pohvalio prijevod Dalibora Jolera, koji je tu knjigu približio hrvatskim čitateljima onako kako je bila i zamišljena.

Radnja prati mladog profesora matematike Clemensa Setza, koji predaje djeci oboljeloj od misterioznoga indigo sindroma, koji nema nikakve posljedice za samu djecu, ali svatko tko im se približi ubrzo počne osjećati napadaje, poput mučnina, vrtoglavica i povraćanja.

"Za ovaj je roman specifično to da su apsolutno svi ostali iznenađeni onime što su dobili na čitanje, i da to štivo nije nikoga ostavilo ravnodušnim, te su ga i publika i kritika obasule pohvalama", istaknuo je Kovač.

Kreho je kazao kako je riječ o formalno pripovjedno zahtjevnome pseudo-dokumentarnom kolažu, koji je istodobno vrlo pitak, prijemčiv i nehermetičan i jedno "kompleksno djelo s više glasova, više pripovjednih planova, više slojeva".

Ideju za roman dala mu priča o majmunu s čipovima u glavi

Setz je otkrio kako mu je ideju za pisanje toga romana dala priča koju je čuo o majmunu na kojemu su se vršili eksperimenti. Budući da su majmunu u glavu ugrađivane žice i čipovi, kad je vidio čovjeka koji hoda sa slušalicama u ušima, on mu ih je pokušao istrgnuti u želji da ga "oslobodi". Ta priča koja zapravo, kako je napomenuo, nije u knjizi, bila je poticaj za knjigu premreženu medicinskim dokumentima, faksimilima, fotokopijama iz drugih knjiga i slično.

"Volim knjige s mnogim vizualnom različitim dijelovima, koje su poput interneta, poput bloga", istaknuo je Setz.

Jedna od potki koja se provlači kroz roman je pitanje zaraze, distance, straha od blizine druge osobe, od tjelesne blizine i tjelesnog kontakta, a pisac je priznao kako je tu neprekidno prisutnu anksioznost oko zdravlja - neurotično traganje za simptomima koje je i svojevrsni lajtmotiv romana - lako povezati s aktualnom situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa. "No, ono čega svakako nema u mojemu romanu su teorije zavjera i skeptici; oni pripadaju nekim novim vremenima - moja je knjiga još uvijek u nekim starim vremenima", kazao je Setz.

Za protagonista svoga romana odabrao je fiktivnu romansiranu verziju samoga sebe, jer mu je, kako je rekao "trebala pogrešna osoba za ono što treba učiniti, netko tko je profesor matematike a nije detektiv". "Shvatio sam – pa ja sam ta osoba! I zato je Clemens Setz postao protagonist", pojasnio je, napomenuvši kako, iako je pogodio da će se neki aspekti romana "Indigo" doista i dogoditi, ipak nije pogodio i kako će se razvijati njegov vlastiti život: "Nisam postao isto što i glavni lik moga romana - nisam postao psihopat i moj život nije završio katastrofom", rekao je Setz.

Početne reakcije na knjigu, kako je rekao, bile su pomiješane – neke su bile vrlo pohvalne a neke vrlo oštre – no roman je postao bestseler, a pisac je otkrio da trenutno piše novu knjigu, povijesni roman "čija se radnja zbiva 20-tih godina u Njemačkoj i govori o čovjeku koji smatra da on ne živi 'na' svijetu nego 'u' njemu".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater