ZAGREB

Objavljen roman Elvisa Bošnjaka "Gdje je nestao Kir"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakladnik Hena com objavio je roman glumca, dramskog pisca i scenarista Elvisa Bošnjaka "Gdje je nestao Kir", posvećen zapovjedniku osječke policije Josipu Reihl-Kiru, ubijenom iz zasjede 1991. godine.

Roman Elvisa Bošnjaka "Gdje je nestao Kir" sastoji se od dvije pripovjedne linije koje naizmjence prate žrtvu i ubojicu. Pripovijedanje o žrtvi, Josipu Kiru, ide prema trenutku ubojstva, opisuje njegove zadnje dane i sate, dok ubojicu Marka Šutala pratimo od čina ubojstva, kroz faze bijega.

Portretirajući i kontrastirajući dva potpuno drugačija lika, njihove misije i logike, i skicirajući likove iz njihova neposredna okoliša, autor pripovijeda o vremenu početka rata u Slavoniji, i potiče da se svatko zapita što se zapravo dogodilo, jer značenja izmiču, sve do danas, premda je nesumnjivo da je ubojstvo iz zasjede, pogotovo policijskog načelnika na zadatku, dobro organizirani zločin.

"Fikcionalizirajući, Elvis Bošnjak vodi nas kroz tunele na čijim se krajevima nazire svjetlo, istina, ona plemenitog kova, na koju se ne hvata hrđa. A istinu je teško ubiti, kao i Kira", ističe se u najavi.

Elvis Bošnjak (1971.) glumac je, dramski pisac i scenarist. Odigrao je više od stotinu kazališnih, filmskih i televizijskih uloga. Za kazalište počinje pisati koncem 90-ih. Tekstovi su mu izvođeni u Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Češkoj, Čileu, Meksiku i Njemačkoj. Kao scenarist i koscenarist potpisuje filmove "Otac", "Noćni brodovi" (s Igorom Mirkovićem) i "Sonja i bik" (s Vlatkom Vorkapić). Objavio je zbirku odabranih drama "Nosi nas rijeka i druge drame" (2011.), te knjigu drama "Dalmatinska trilogija" (2019.). Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima Nagrade Marul za najbolji teksta, Nagrade Vladimir Nazor i Nagrade Marin Držić.

Roman "Gdje je nestao Kir" prvi mu je objavljeni prozni tekst.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini