ZAGREB

Predstavljen portal zbirki fotografija Muzeja grada Zagreba

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Projekt ZagrebNet - portal zbirki fotografija Muzeja grada Zagreba i platforma za digitalno pripovijedanje predstavljeni su u petak u Muzeju grada Zagreba.

Riječ je o portalu koji nudi pregled i pretraživanje digitaliziranih povijesnih fotografija Zagreba, koje su dio fotografskih zbirki Muzeja grada Zagreba. 

Cilj projekta je predstaviti kulturnu baštinu Zagreba, ponovno otkrivajući vizualni identitet njegovih ulica, trgova, zgrada, ljudi i događaja.

S obzirom na to da su predmeti u muzejskim zbirkama izvori informacija i sadrže mnoge priče, uz fotografije i osnovne podatke, donose se i s njima povezane priče.

"Ovim projektom omogućavamo samostalno i jednostavno pretraživanje fotografija iz fotografskih zbirki te novi uvid u prošlost grada", kažu iz Muzeja grada Zagreba.

Smatraju kako će objavljene fotografije biti izvor informacija za istraživače, studente, učenike i sve koji usavršavaju svoje znanje kroz život.

"Ljubiteljima stare fotografije želimo da uživaju i stvaraju nove uspomene, a kreativcima da pronađu ideje za nove projekte", poručili su.

Želja im je i da se portal kontinuirano razvija te stoga sve posjetitelje ZagrebNeta pozivaju da ispune anketu objavljenu na Portalu ili da svoje komentare pošalju na adresu zagrebnet@mgz.hr. 

Fotografije koje objavljuju podliježu Zakonu o autorskim pravima, dok se za osobnu uporabu mogu koristiti neograničeno, no za objavljivanje fotografija potrebno je poštovati predviđenu proceduru. 

Projekt su predstavili v. d. ravnateljica Muzeja grada Zagreba Marina Perica Krapljanov, voditeljica fotografskih zbirki i suautorica projekta ZagrebNet Dubravka Stančec, voditeljica i autorica projekta ZagrebNet Dajana Batinić i autor koncepcije informacijskog sustava Goran Zlodi s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini