Etnografski muzej Istre u Pazinu

"PREDI, PREDI, HĆI MOJA" Sjećanje na vrijeme kad su djevojčica odrastale uz preslicu i vreteno

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

Vodič "Predi, predi, hći moja" Mirjane Margetić interpretira muzejsku zbirku Etnografskog muzeja Istre o proizvodnji tekstila, odjeće i obuće te odijevanju i osobnim predmetima, a namijenjen je djeci od devet godina nadalje

 

Krenulo je: prvi kulturni događaj na Pazinštini nakon dva i pol mjeseca otkako su zbog korona-krize zabranjena javna okupljanja dogodio se u pazinskom Etnografskom muzeju Istre gdje je predstavljen vodič "Predi, predi, hći moja" koji interpretira muzejsku zbirku o proizvodnji tekstila, odjeće i obuće te odijevanju i osobnim predmetima, a namijenjen je djeci od devet godina nadalje.

Početak kulturnih okupljanja uživo

Ovom je promocijom ujedno obilježen i Međunarodni dan muzeja, čija je ovogodišnja tema posvećena uključivosti, jednakosti i ranjivim skupinama, a djeca su oduvijek bila ranjiva skupina, naglasila je u uvodnom obraćanju uzvanicima ravnateljica Muzeja Lidija Nikočević. Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica je pak izrazio nadu kako je ova pazinska promocija dugo očekivani početak kulturnih okupljanja uživo, te istaknuo kako su istarski muzeji i u doba korona-krize vrijedno radili na svojim znanstveno-istraživačkim projektima. Čestitajući autorima na ovom projektu, Torbica je ujedno zaželio svim posjetiteljima sretan povratak u muzeje.

Dvojezični vodič "Predi, predi, hći moja" - "Fila, fila, figlia mia" su zatim predstavili autorica Mirjana Margetić, dizajnerica Tina Erman Popović te prevoditeljica Vanesa Begić. Autorica i kustotica u ovom Muzeju Mirjana Margetić rekla je kako se ideja o ovakvom vodiču za djecu razvila tijekom rada na katalogu muzejske zbirke o odijevanju prije nekoliko godina. Kao svojevrsni vodič kroz ovaj vodič smišljen je lik šišmiša Šiška, kojeg je oblikovao i u raznim zgodama ilustrirao Marko Cerovac, a Mirjana Margetić je pojasnila da šišmiši žive i u Pazinskoj jami, ali ih kustosi često sreću i u muzejskim depoima, kao nekakve "nevidljive čuvare baštine".

Simpatični vodič šišmiš Šiško

Vanesa Begić je za ovaj vodič rekla da je zamišljen tako da zaintrigira djecu na učenje o povijesti, kulturi, tradiciji i običajima svoga zavičaja, a šišmiš Šiško na simpatičan način kroz ovaj vodič najprije djeci daje osnovne informacije o Muzeju kao ustanovi, poučava ih što je to muzejska zbirka i što radi kustos, a zatim ih uvodi u detalje tekstilne baštine istarskoga kraja.

"Predmeti koji se čuvaju u ovoj zbirci kazuju kako se odjeća u Istri koristila i mijenjala kroz povijest, već prema poslovima koje su ljudi pojedinog vremena obavljali, ali kroz nazive predmeta daje i zanimljiv lingvističko-dijalektalni prikaz istarskog areala, sve do današnjeg doba konzumerizma i ekološke modne katastrofe kada se mnogo odjeće baca", rekla je također Vanesa Begić, zaključujući kako vodič "Predi, predi, hći moja" polazi od zavičajne komponente, ali nadilazi lokalnu istarsku priču i može biti zanimljiv svakome tko želi više naučiti o povijesti odjeće i odijevanja.

Dizajnerica Tina Erman Popović je istaknula kako se i oblikovanjem ovog vodiča htjelo istaknuti temu kojom se on bavi, pa su tako na hrbatu vidljivi konci kojima je knjiga uvezana, a na korice je našiven džepić u kojega se može pohraniti papirnati bookmarker s likom šišmiša Šiška.

"Oblikovanje ovog vodiča je razigrano, i ima mnogo boja, ali takvih koje ne vrište, pa se nadamo da će djecu privući i da će ga rado čitati, rekla je Tina Erman Popović.

Autorica Mirjana Margetić je na kraju predstavljanja naglasila kako je ovaj vodič zgodna nadopuna zavičajne nastave u školama te da djeci i nastavnicima može poslužiti kao priprema za dolazak u muzej. Njegov naslov, odabran prema poznatoj istarskoj narodnoj pjesmi "Predi, predi, hći moja", pak uspostavlja, istaknula je Mirjana Margetić, vezu između materijalne i nematerijalne kulturne baštine i današnju djecu podsjeća na činjenicu da su nekoć djevojčice odrastale uz preslicu i vreteno, od najmlađe dobi upoznajući umijeće tkanja i izrade odjevnih predmeta.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater