NOVA IZLOŽBA

U Etnografskom muzeju Istre ČEGA SE BOJIŠ? STRAH U NAŠOJ SVAKODNEVNICI

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Idejni koncept i autorstvo izložbe potpisuje Mario Buletić, viši kustos Etnografskog muzeja Istre. Zvučnu instalaciju za potrebe izložbe napravili su glazbenici Alen i Nenad Sinkauz. Autorski video rad izradio je multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti, dok se za uvodnu foto-instalaciju pobrinuo Dejan Štifanić

 

 Sutra, u petak 13. prosinca, u 18 sati u prostorima Etnografskog muzeja Istre u pazinskom kaštelu otvara se izložba "Čega se bojiš? Strah u našoj svakodnevici". Izložba se bavi istraživanjem straha kao univerzalnog koncepta, emocije poznate svim ljudima, neovisno o kulturnom, društvenom i povijesnom kontekstu. Realni ili nerealni, subjektivni ili objektivni, opipljivi ili neopipljivi, strahovi postoje i utječu na živote pojedinca i zajednice te nam govore ponešto o njima. Jednoznačni odgovori na pitanja o strahu, na individualnoj i kolektivnoj razini, lokalnoj ili globalnoj, teško su dokučivi. Stoga ih u ovoj izložbi nema potrebe ni tražiti. Izdvojene situacije, činjenice, umjetničke interpretacije i direktna svjedočanstva isprepliću se u jedan od mogućih mozaičnih prikaza i pristupa ovoj neiscrpnoj temi. Pitanja su, s druge strane, mnoga. A na svakom je od nas da ih poveže s osobnim iskustvom, sa životnim okolnostima i situacijama, na kojima zajednice u kojima živimo temelje svoje postojanje.

Od samog početka, glavna značajka ove izložbe - u izvedbenom i izložbenom smislu - je njezina interdisciplinarnost. Mreža suradnika na izložbi - sukreatora pojedinih segmenata - je izrazito razgranata. Idejni koncept i autorstvo izložbe potpisuje Mario Buletić, viši kustos Etnografskog muzeja Istre. Zvučnu instalaciju za potrebe izložbe napravili su glazbenici Alen i Nenad Sinkauz. Autorski video rad izradio je multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti, dok se za uvodnu foto-instalaciju pobrinuo Dejan Štifanić. U izložbi su korišteni i radovi drugih autora: crteži Nadana Rojnića, rad Josipa Pina Ivančića, kratki igrani film Nine Violić, fotografije Romea Ibriševića. Posebno bi istaknuli reportažnu seriju fotografija Sergeya Ponomareva, za koje je autor nagrađen Pulitzerovom nagradom.

Postav izložbe osmislio je Emil Jurcan, a grafičko oblikovanje potpisuje Tihana Nalić. Dragan Dimovski, muzejski preparator, pobrinuo se za tehničku realizaciju izložbe. Doprinos izložbi dao je Diego Han, povjesničar s Instituta za povijesna istraživanja u Rovinju. Veliki dio izloženih predmeta dolazi iz različitih hrvatskih muzeja: Muzeja grada Pazina, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Etnografskog muzeja Zagreb, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Muzeja grada Rovinja. Dio izložene građe je i iz privatnih kolekcija. Otvaranje izložbe će elektroakustičnim programom upriličiti autori zvučne instalacije za izložbu Alen i Nenad Sinkauz. Izložba će biti otvorena do 31. svibnja 2020. godine. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Istarska županija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini