ZAGREB

Počelo snimanje filma "Illyricvm" Simona Bogojevića Naratha

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Bjelašnici iznad Sarajeva ovaj je tjedan započelo snimanje igranog filma "Illyricvm" redatelja Simona Bogojevića Naratha, čija je radnja smještena u 37. godinu prije naše ere, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.  

Glavni lik filma je mladi Liburn Volsus kojega sa sobom povede rimska jedinica koja treba pratiti skupljanje poreza, no taj jednostavan zadatak pretvori se u iznenadni sukob s naizgled pokorenim ilirskim plemenima. 

Riječ je o dugometražnom igranom prvijencu jednog od najnagrađivanijih hrvatskih animatora, na rijetko prikazivanu temu u hrvatskoj kinematografiji, daleku povijest vezanu uz najstarije stanovnike ovih krajeva.

Film će se najvećim dijelom snimati na Bjelašnici, a dio snimanja planiran je na Velebitu i u talijanskoj pokrajini Furlanija – Julijska krajina.

Glumački ansambl je međunarodan, glumci dolaze iz Hrvatske, Kosova, Slovenije i Bosne i Hercegovine. U zapaženijim ulogama su Filip Križan, Labeat Bitiqui, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Franjo Dijak i Adrian Pezdirc.

Scenarij potpisuju redatelj i Saša Podgorelec, direktor fotografije je Aleksandar Kavić, scenograf Giorgio Barullo, kostimografkinja Zjena Glamočanin, majstorica maske Ana Bulajić Črček, montažer Damir Čučić, dizajner zvuka Julij Zornik.

Film je koprodukcija pet zemalja, nastaje u produkciji zagrebačke Kinorame, slovenske kuće Forum Ljubljana, talijanske La Sarraz Pictures, kosovske Buka Production i bosanskohercegovačke kuće SCCA/Pro.Ba.

Podržali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Kosovski kinematografski centar, Ministarstvo kulture Italije, Friuli Venezia Giulia Film Comission, Viba Film, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter