CIRCOLO

PANEL-DISKUSIJA DJELATNIKA U KULTURI S PROČELNIKOM TORBICOM: U pripremi Istarska kulturna strategija u razdoblju od 2021. do 2027.

Tijekom razgovora kulturnjaka s pročelnikom Torbicom osvrnuli su se na samu provedbu ove strategije; što se uspjelo provesti i koji su rezultati provedbe, odnosno jesu li ti rezultati doprinijeli razvoju kulture i umjetnosti u županiji

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Vladimir Torbica / Irena Boljunčić Gracin (Snimio Duško Marušić Čiči)

Vladimir Torbica / Irena Boljunčić Gracin (Snimio Duško Marušić Čiči)


Panel-diskusiju djelatnika u kulturi s Vladimirom Torbicom, pročelnikom Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije organizirala je Istarska kulturna agencija u partnerstvu s HUIU-Hrvatskim udruženjem interdisciplinarnih umjetnika u Zajednici Talijana.

Panel je bio na temu provedbe Istarske kulturne strategije 2014.-2020. (IKS 2), koja je kreirana je za razdoblje od 2014. do 2020. godine, a u najavi je izrada nove strategije za naredno razdoblje.

Tijekom razgovora kulturnjaka s pročelnikom Torbicom osvrnuli su se na samu provedbu ove strategije; što se uspjelo provesti i koji su rezultati provedbe, odnosno jesu li ti rezultati doprinijeli razvoju kulture i umjetnosti u županiji. Razgovaralo se i o sustavu dodjele potpora putem natječaja za Javne potrebe u kulturi Istarske županije te prati li taj sustav smjernice propisane IKS-om.

Također, osvrnulo se i na trenutno stanje sektora obzirom na krizu s kojom se suočavamo te moguće programe oporavka sektora.

- Ovo je prvi od susreta kojima krećemo u izradu Strategije u razdoblju od 2021. do 2027. godine, a u planu je da bude više sadržaja i programa gdje su zastupljeni mladi. To je prvi korak u izradi strategije u smislu susreta, kasnije planiramo sjesti s vijećima i prodiskutirati, imati tribine, rasprave, kazao je pročelnik Torbica.

Irena Boljunčić Gracin kazala je to dobra prilika za evoluciju strategije te da se prodiskutira o tome kako nastaviti raditi po tom pitanju te da Istra bude regija kulture. "Prilika je to da vidimo koliko smo uspjeli, pandemija nas je sve usporila, ali nama je najvažnije da radimo", kazala je.

Istarska kulturna strategija krenula je godinu dana nakon što je Hrvatska ušla u EU, a prilikom održavanja panel-diskusije ponovljeni su prethodno postavljeni ciljevi te bilo je govora o njihovoj realizaciji.

Vladimir Torbica osvrnuo se i na činjenicu da je sada manji broj aktivnih izdavača u odnosu na prije sedam godina, kada je donesena strategija i da treba poraditi na jačanju izdavačkog sektora, a bilo je govora i o tome što se promijenilo kada je ovaj Odjel nazvan i za zavičajnost, naglašavanje zavičajne dimenzije, a zbog toga su dobili dodatni novac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini