nakon dva mjeseca

OŽIVJELO PULSKO GRADSKO KAZALIŠTE „Mistero buffo“ kao osvježenje nakon prisilne teatarske suše

| Autor: Mladen RADIĆ
snimio N. LAZAREVIĆ

Kazališna sezona u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula nastavila se u petak navečer, u novim, postkarantenskim uvjetima i to s predstavom „Mistero buffo“ u izvedbi raspoloženog Valtera Roše kojem je očito nedostajalo da protekla dva mjeseca održava glumačku kondiciju na daskama koje život znače.


Novi uvjeti znači da je predstava održana na velikoj sceni, iako je do sada bila izvođena na maloj, a u gledalištu su pojedinci i parovi bili propisno udaljeni jedni od drugih, nakon što im je na ulazu u zgradu kazališta izmjerena temperatura i dezifincirane ruke. U zgradu se ulazilo pojedinačno ili u parovima, a nošenje maske nije bilo obavezno za vrijeme praćenja predstave, nego je predstavljalo individualnu mjeru predstrožnosti.


Unatoč svim ispoštovanim mjerama predostrožnosti, ljubitelji kazališta kao da su jedva čekali da teatar ponovo oživi. Skoro svako mjesto koje je bilo predviđeno za sjedenje, bilo je popunjeno, a nekima je dodatni mamac bila i ulaznica po cijeni od svega jedne kune. No, izgleda da je glavni razlog taj što se ljudi vole smijati zajedno s drugim ljudima, žele biti dio nečeg većeg. Zato su u petak navečer tako dobro reagirali na gromoglasni Rošin poziv da zajedno opet ožive kazališnu sezonu.


- Jeste li prozračili prostor? Jeste li otvorili prozore? Jeste li dezinficirali? Jeste li napravili kolonoskopiju? A, ne, čekajte... to će vam raditi 5. srpnja, našalio se odmah na početku Roša i upitao mogu li otvoriti kazališnu sezonu na što je kao odgovor dobio glasan i jasan aplauz.


Prije no što je krenuo s glavnim dijelom „Mistera buffa“, nastalog prema tekstu nobelovca Darija Foa, Roša je malo rekapitulirao što se događalo protekla skoro tri mjeseca, našalivši se na račun nacionalnog stožera, ali i ovog lokalnog istaknuvši kao najzaslužnijeg Dina Kozlevca kojem je „malo falilo da zatvori Učku“.


Možda su nova epidemiološka pravila malo zbunila neke gledatelje, ali nisu im uspjela umanjiti uživanje u još jednoj kazališnoj predstavi nakon ovog, za kulturu, prisilno sušnog razdoblja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini