ZAGREB

Otvoren natječaj za prijave na Talents Sarajevo 2020

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Sarajevo Film Festival otvorio je prijave za program Talents Sarajevo te poziva talentirane filmaše i filmske kritičare iz regije da se prijave za taj program koji će im u kolovozu ove godine pružiti priliku da se međusobno upoznaju i razmjene iskustva s nekim od najboljih svjetskih filmaša.

"Trenutna kriza izazvana pandemijom COVID-19 čini misiju Talents Sarajevo još važnijom. Dok zaraza pogađa i filmski sektor na načine bez presedana, filmski stvaratelji ne smiju ostati bez regionalnih platformi za networking i suradnju", ističu sa sarajevskog festivala.

Organizatori se nadaju da će okolnosti dopustiti da se izabrani sudionici programa Talents Sarajevo i neposredno upoznaju i surađuju u Sarajevu, no svoje aktivnosti prilagodit će okolnostima izazvanim pandemijom virusa, te će konačnu odluku o načinu realizacije donijeti u narednom periodu.

Smatraju da se to posebno odnosi na pripadnike nove generacije, koji će u godinama koje dolaze igrati ključnu ulogu u obnovi regionalne kinematografije nakon udara pandemije.

"Pandemija virusa COVID-19 već je prepoznata kao ključna prekretnica u recentnoj globalnoj povijesti i prema širokom konsenzusu, ništa više neće biti kao prije zaraze; neki tvrde da će biti nemoguć i polovični 'povratak u normalu'", kažu organizatori.

Po njihovim riječima, koronavirus je pokazao koliko su neki od glavnih temelja dojučerašnje “normalnosti” zapravo sumnjivi i problematični, na mnoga pitanja još nema odgovora, no tektonski utjecaj krize obavezuje da ih počnemo postavljati što prije, u vezi sa svim područjma ljudskog postojanja i djelovanja, a film je jedno od njih.

"Iza naših planova za ovogodišnji Talents Sarajevo ne stoji samo nepokolebljivi optimizam, nego i uvjerenje da ova goruća pitanja trebamo postaviti što prije, precizno i odgovorno. Nadamo se da će ta pitanja, kao i odgovori na njih, potvrditi ono što ni ova kriza neće dovesti u pitanje: Film je uvijek na strani života", naglašavaju.       

U skladu s takvim razmišljanjima u fokusu ovogodišnjeg programa Talents Sarajevo, pod nazivom "New Beginnings“, bit će efekti krize na filmsku branšu.

Talents Sarajevo će od 15. do 20. kolovoza okupiti perspektivne redatelje, producente, glumce, scenariste, direktore fotografije, montažere i filmske kritičare iz zemalja Jugoistočne Europe i Južnog Kavkaza: Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Cipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Turske.

Projekt je pokrenut u suradnji s Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, kako bi regionalnim talentima pomogao u kreativnom i profesionalnom razvoju i uspjehu, kroz niz master-classova, laboratorija za razvoj filmskih projekata, predavanja, diskusija i filmskih projekcija.

Rok za prijave je 17. svibnja.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom