HRVATSKO DRUŠTVO SKLADATELJA

Otvoren natječaj "Rudolf i Margita Matz"


Sredstvima od tantijema skladatelja Rudolfa Matza i njegove supruge, pijanistice Margite Matz, HDS ovim natječajem podupire školovanje, profesionalni razvoj i umjetnička postignuća mladih skladatelja ozbiljne glazbe, koji na dan 31. prosinca 2018. nisu bili stariji od 30 godina

Hrvatsko društvo skladatelja jučer je raspisalo natječaj za stimulaciju stvaralaštva mladih skladatelja iz sredstava fonda "Rudolf i Margita Matz".

Naime, kako ističu u HDS-u "temeljem želje izražene u oporuci i rješenja o nasljeđivanju, Hrvatsko društvo skladatelja raspolaže sredstvima od tantijema skladatelja Rudolfa Matza i supruge, pijanistice Margite Matz. Predsjedništvo HDS-a donijelo je 6. listopada 2009. odluku da se prikupljena sredstva utroše u obliku stimulacija, nagrada i stipendija za mlade skladatelje."

Tako HDS ovim natječajem podupire školovanje, profesionalni razvoj i umjetnička postignuća mladih skladatelja ozbiljne glazbe, koji na dan 31. prosinca 2018. nisu bili stariji od 30 godina. Cilj je natječaja poduprijeti i promovirati glazbeno stvaralaštvo najmlađe generacije, odnosno pomoći mladim autorima u odabiru poziva profesionalnog skladatelja. Maksimalan iznos sredstava koja će se dodijeliti ovim natječajem u 2019. godini je 20. tisuća kuna. Iznos pojedinačne stimulacije, odnosno stipendije, način i rokovi isplate bit će određeni individualno temeljem potreba, kvalitete, radnog i poreznog statusa dobitnika stimulacije.

Prema propozicijama na natječaj se mogu prijaviti učenici, studenti i diplomirani skladatelji, kao i ostali mladi autori koji se bave skladanjem ozbiljne glazbe i koji žele postati profesionalni glazbenici. Ne mogu se prijaviti dobitnici stipendije iz prethodnih godina. Natječaju treba priložiti životopis s težištem na vlastitom glazbenom iskustvu, popis cjelokupnog autorskog opusa s naznakama o godini nastanka i trajanju, skladbe (notni zapisi, snimke, demo snimke i ostalo). Uz to potrebna je i najmanje jedna preporuka učitelja, mentora ili profesionalnog skladatelja, člana HDS-a, koji poznaje kandidata i njegov rad. Valja priložiti i medijske osvrte, kritike, potvrde o izvedbama ili snimanjima autorskih radova i slično, kao i tekst zamolbe koji uključuje: viziju vlastitog razvoja, prijedlog projekata kojima bi se kandidat bavio u periodu trajanja stimulacije, obrazloženje vlastitog imovinskog stanja i važnost ove stimulacije za daljnji razvoj. Svu dokumentaciju treba dostaviti HDS-u zaključno sa 1. veljače 2019. godine, s naznakom "Za fond Matz" na urudžbeni zapisnik ili poštom na adresu: Hrvatsko društvo skladatelja, Berislavićeva 9, 10 000 Zagreb

U HDS-u ističu da će prilikom odlučivanja o stimulaciji voditi računa o stilskoj raznolikosti glazbenih izraza kandidata, o imovinskom stanju, odnosno o važnosti sredstava stimulacije za njihov daljnji razvoj, rad i karijeru..Odluku o dobitnicima stimulacija donijet će Skupština predstavnika HDS-a na prijedlog Stručnog povjerenstva sastavljenog od istaknutih skladatelja i drugih stručnjaka najkasnije do 25. veljače 2019. godine, o čemu će se javnost obavijestiti putem objava na internetu. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini