ZAGREB

HDA priprema poseban program posvećen Dori Pejačević

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Posebnim programom Filmskog četvrtka, koji će se održati 16. ožujka, Hrvatski državni arhiv pridružuje se obilježavanju 100. godišnjice smrti hrvatske skladateljice Dore Pejačević.

U okviru programa, koji je priredio viši filmski arhivist Juraj Kukoč prikazat će se film "Kontesa Dora" Zvonimira Berkovića o slučajnom susretu kabaret-majstora Karla Armanija i grofice Dore Pejačević u Zagrebu.

On ju posjećuje na njezinu imanju u Našicama, ali ne samo zbog ljubavi, već i kako bi našao mecenu za pokretanje vlastitog filmskog projekta. Prevrtljivog šarmera glumi Rade Šerbedžija, a Alma Prica je Dora Pejačević. 

O životu i glazbenom djelu Dore Pejačević te njezinu filmskom prikazu nakon projekcije će govoriti Nada Bezić, muzikologinja i voditeljica knjižnice Hrvatskoga glazbenog zavoda, a pokazat će dio digitalizirane ostavštine Dore Pejačević.

Berkovićeva serija i film snimljeni su i u prostorima Hrvatskog glazbenog zavoda, koji glumi samog sebe, gdje su joj se djela izvodila u Hrvatskom glazbenom zavodu još za njezina života, a već su tada za knjižnicu HGZ-a nabavljana malobrojna izdanja njezinih skladbi. 

Njezina glazba gotovo je posve nestala s programa koncerata, a ona bila skoro zaboravljena, a tek se 70-ih, kada je iz Beča u HGZ stigla njezina ostavština, poklon skladateljičine obitelji, to mijenja. Taj bogati fond s najvećim brojem rukopisa skladbi, pismima, programima i fotografijama danas je temelj za sva istraživanja o Dori Pejačević.

Za vrijeme snimanja filma Bezić je bila poslovna tajnica HGZ-a i u izlaganju će podsjetiti anegdote iz tih dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter