NAJNOVIJENOVA KNJIGA BRANISLAVA OSTOJIĆA

"OKARINA": Prilog obogaćivanju zborske literature u Istri

| Autor: Luka JELAVIĆ
Branislav Ostojić agilni je glazbeni pedagog (Mijat GAVRAN)

Moja zbirka "Okarina" sastavljena je od 18 skladbi, a slobodno mogu reći da ih imam još koje nisam dovršio i koje stoje na klaviru ili na stolu, plod je dugogodišnjeg rada s pjevačkim zborovima, folklornim skupinama te orkestrima, a prvenstveno je namijenjena gradskim mješovitim pjevački zborovima te crkvenim, odnosno župnim kao i školskim zborovima, kazao je Ostojić

U organizaciji Gradske knjižnice u Umagu je predstavljena šesta stručna knjiga agilnog glazbenog pedagoga, etnomuzikologa i skladatelja Branislava Ostojića iz Kaštelira naslovljena "Okarina". Kao što i sam naziv kaže njegova sedma knjiga posvećena je okarini, tom zanimljivom glinenom instrumentu kojega je posljednjih godina upravo Ostojić promovirao i čak mu posvetio i poseban festival. Spomenuo je to i ravnatelj Gradske knjižnice Umag Neven Ušumović predstavljajući autora uz napomenu da je knjiga tiskana u povodu autorovog 65. rođendana i 55. obljetnice bavljenja glazbom, a ujedno je njome autor obilježio i četrdeset godina pedagoškog rada u glazbenim i osnovnim školama u Istri.

Umjetničke i sakralne skladbe

Branislav Ostojić je aktualni voditelj zborova Korona iz Umaga i Lavanda iz Novigrada, vodi žensku klapu pri Hrvatskom kulturnom društvu "Istra" iz Pirana, a jedan je od predavača na Glazbenom tečaju u Grožnjanu.

- Nakon nedavno održanog obljetničkog koncerta, skroman prilog programu mojih obljetnica je i ova moja zbirka zborskih skladbi pod nazivom "Okarina". Nastala je nakon šest tiskanih stručnih knjiga, od kojih   je jedna prevedena i na talijanski   jezik. Zbirku "Okarina" podijelio sam u dva dijela. U prvom su dijelu umjetničke skladbe pisane za četveroglasne pjevačke zborove na temelju istarske ljestvice s tekstovima na čakavskom narječju, dok drugi dio sadrži skladbe sakralne ili crkvene tematike. Kako od rođenja živim i radim u Istri, za nju sam emotivno i glazbeno vezan, stoga sam skladao skladbe, među kojima su neke od njih pisane u istarskoj ljestvici te su kao takve izvođene, kao praizvedbe na susretima pjevačkih zborova "Naš kanat je lip", koji se već 47 godina održava u Poreču, a gdje sam kao skladatelj prisutan skoro jedno desetljeće. Jedna od skladbi je postala i službena himna međunarodnog susreta svirača pod nazivom "Okarinafest", kojeg sam osmislio i četiri godine zaredom organizirao u   Kašteliru. Zatim, tu su skladbe koje su nastale u sklopu međunarodnog sakralnog projekta pod nazivom "Slavnostni dnevi diakona Elia, apostola   Istre" u slovenskom mjestu Koštabona, te na sakralnom festivalu "Tonka fest" u Ogulinu, kazao je Branislav Ostojić.

U knjizi je uz svaku skladbu napisano za koju vrstu manifestacije je namijenjena, kojom prigodom je izvedena te kojem je zboru posvećena. U zbirci "Okarina" je nekoliko četveroglasnih skladbi pisanih u istarskoj ljestvici, slijedi niz skladbi koje su pisane kao troglasne za mješoviti zbor Lavanda, dok je dio knjige posvećen sakralnim skladbama.

U pripremi još dvije knjige

- Ova zbirka od 18 skladbi, a slobodno mogu reći da ih imam još koje nisam dovršio i koje stoje na klaviru ili na stolu, plod je dugogodišnjeg rada s pjevačkim zborovima, folklornim skupinama te orkestrima, a prvenstveno je namijenjena gradskim mješovitim pjevački zborovima te crkvenim, odnosno župnim kao i školskim zborovima. Nadam se kako sam barem djelomično ispunio tiskanu prazninu u zborskoj literaturi Istre, te da sam dao svoj prilog obogaćivanju glazbenih arhiva naših KUD-ova, udruga, pjevačkih   zborova… Zbirka se nalazi i u fundusu Hrvatskog sabora kulture, Hrvatske udruge zborovođa te Nacionalne i sveučilišne biblioteke Zagreb, dodao je Ostojić.

Knjiga "Okarina" je tiskana u vlastitoj nakladi u suradnji s HKD iz Pirana, te zborovima Korona i Lavanda čiji su članovi pjesmama svog dirigenta uveličali promociju tog vrijednog muzikološkog izdanja. Ostojić za tisak priprema još dva izdanja o glazbenoj tradiciji u Grožnjanu i Novigradu.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam