ZAGREB

Obuljen Koržinek: Radica je u antologiju hrvatske glazbe unio duh europske avangarde

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u povodu smrti jednoga od najvećih hrvatskih suvremenih skladatelja akademika Rubena Radice koji je, kako je istaknula, u antologiju hrvatske glazbe unio duh europske avangarde.

"Nastavljajući tradiciju splitske glazbene obitelji, svoga djeda, skladatelja Josipa Hatzea, Ruben Radica ostat će zapamćen kao jedan od najavangardnijih skladatelja suvremene hrvatske glazbe, koji je sa svojega studija po europskim središtima u Zagreb donio metode i pristupe Renea Leibowitza, Oliviera Messiaena, Gyorgya Ligetija, Pierrea Bouleza i Henrija Pousseura", istaknula je ministrica.

Svojim je skladbama, naglasila je, Radica u antologiju hrvatske glazbe unio ne samo duh europske avangarde, nego je izgradio jedinstveni skladateljski opus snažne izražajnosti i zvučnog kolorita te strukturalističke koncepcije skladbi.

"U vrijeme kada se glazba opterećivala socrealističkom estetikom, Radica se hrabro odlučio na radikalna izražajna sredstva glazbene avangarde. Njegova umjetnička sloboda očitavala se i u eksperimentiranju skladanja za različite izvoditeljske sastave i žanrove: od 'Četiri dramatska epigrama za klavirski kvintet' preko interferencije za recitatora, zbor i orkestar, ili skladbi za dvije instrumentalne skupine i sintetizator, do svojevrsnih sinteza poput 'Prazora', misterija prema poemi Jure Kaštelana ili 'Božanskih otvora srca za orkestar i obligatne instrumente'", navodi.

Generacijama studenata zagrebačke Muzičke akademije Radica ostati zapamćen kao autoritet skladateljstva, istodobno uvijek spreman na prijateljski savjet i stručnu pomoć, dodaje Obuljen Koržinek.

Radica je gotovo četiri desetljeća bio profesor, svojedobno i dekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, zatim professor emeritus, a posljednja dva desetljeća i redoviti član HAZU.

"Profesor Radica zaslužio je sve stručne nagrade od godišnje i životne Nagrade Vladimir Nazor preko nagrade Josip Štolcer Slavenski do odlikovanja Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića", stoji u izrazima sućuti ministrice Obuljen Koržinek.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum