IZ MINISTARSTVA KULTURE

Objavljeni rezultati pomoći umjetnicima za prevladavanje krize uslijed epidemije SAMOSTALNIM UMJETNICIMA DODIJELJENE POTPORE ZA OŽUJAK

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Prema popisu Ministarstva riječ je o potpori za 773 samostalna umjetnika koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske, a ukupan iznos izdvojen za tu namjenu je 2.388.750 kuna. Na 18 stranica dugom popisu nalaze se brojna imena poznatih likovnih i glazbenih umjetnika, kazališnih i filmskih redatelja, književnika svih generacija

 

Ministarstvo kulture provelo je evaluaciju pristiglih zahtjeva samostalnih umjetnika i dodijelilo potpore za ožujak 2020. te je popis pozitivno ocijenjenih zahtjeva umjetnika s iznosima potpore objavljen na stranicama Ministarstva. Prema popisu Ministarstva riječ je o potpori za 773 samostalna umjetnika koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske, a ukupan iznos izdvojen za tu namjenu je 2.388.750 kuna. Na 18 stranica dugom popisu nalaze se brojna imena poznatih likovnih, glazbenih plesnih umjetnika, kazališnih i filmskih djelatnika, književnika, umjetnika svih generacija. Među njima su primjerice Alan Bjelinski, Saša Broz, Dejan Aćimović, Damir, Karakaš, Elvis Stanić, Luka Juričić, Lara Živolić i brojni drugi čiji je rad onemogućen zbog pandemije.

Isplata do 30. travnja

Naime, evaluaciju pristiglih zahtjeva samostalnih umjetnika Ministarstvo je provelo zaključno s 15. travnja, a riječ je o potporama koje su mjera pomoći uslijed epidemije koronavirusa zbog koje je umjetniku onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti. Potpore će biti isplaćene na IBAN žiro računa umjetnika naveden u zahtjevu do 30. travnja, ističe se u priopćenju Ministarstva kulture.

Iz Ministarstva napominju da će se za potpore koje obuhvaćaju razdoblje od 16. travnja do 15. svibnja i od 16. svibnja do 15. lipnja 2020. godine donijeti nove odluke, zavisno o mogućnostima i priljevu sredstava iz državnog proračuna. Za navedena razdoblja nije potrebno ponovno podnositi nove zahtjeve već će se odluke donositi na temelju već podnesenog zahtjeva.

- Pozitivno su ocjenjeni zahtjevi umjetnika koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske, a koji su dokazali minimalno jedan kriterij o utjecaju epidemije koronavirusa na obavljanje umjetničke djelatnosti te koji nisu ostvarili pravo na potporu temeljem neke druge mjere Vlade RH, ističe se u priopćenju.

Obavijesti na e- mailu i sustavu e- građanin

Ova mjera Ministarstva kulture komplementarna je mjeri Vlade RH koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, a naglašeno je da se prilikom vrednovanja uzeo u obzir ukupan prihod odnosno dohodak u protekloj godini kako bi se mogli primijeniti kriteriji o utjecaju epidemije na obavljanje djelatnosti i gubitak prihoda koji su se ranije ostvarivali.

Minimalni iznos za ostvarivanje prava na potporu je ukupan primitak/dohodak od 1.625 kuna u 2019. godini (u obzir je uzet veći iskazani iznos). Umjetnici čiji je ukupan prihod/dohodak u 2019. godini manji od 19.500 kuna ostvarili su potporu od 1.625 kuna. Umjetnici čiji je ukupan prihod/dohodak u 2019. godini u iznosu od 1.625 – 3.249 kuna ostvarili su jednu potporu od 1.625 kn. Umjetnici čiji je ukupan prihod/dohodak od 3.250 do 4.874 kn ostvarili su pravo na dvije potpore, dok su oni s prihodom/dohotkom iznad 4.875 kuna ostvarili pravo na tri potpore.

Umjetnici čiji je ukupan prihod/dohodak u 2019. godini veći od 19.500 kuna ostvarili su potporu od 3.250 kuna te se kvalificirali za potporu i u naredna dva razdoblja.

Obavijest o pozitivno ocijenjenom zahtjevu umjetnici će primiti na svoj e-mail naveden u zahtjevu kao i u svoj osobni korisnički pretinac u sustavu e-građanin, ističu u Ministarstvu kulture.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of