ZAGREB

Objavljena knjiga Frane Barasa "Susreti s Talijom. Kritike i osvrti" 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjigu kazališnih kritika hrvatskoga romanista i kritičara Frane Barasa "Susreti s Talijom. Kritike i osvrti" objavio je splitski nakladnik Književni krug.

U knjizi su, kako se navodi, objedinjene autorove kritike kazališnih predstava izvođenih u Splitu od 1962. – 1969. dok je autor kao kazališni kritičar pisao za Slobodnu Dalmaciju i Borbu. 

Nakladnik ocjenjuje kako je Baras u svojim kritikama vrlo konstruktivno pisao o programu i obrazlagao zašto nešto nije dobro ili je dobro u odabiru djela koja se izvode, a onda naravno i kako su se predstave izvele. Zbog oštroga jezika, ističe, često je bio napadan i osuđivan od strane kazališnih djelatnika kojima nije bilo drago čitati njegove kritike. 

Treba naglasiti, napominje nakladnik, da su Barasovi tekstovi pisani oštro i jasno, nikada usmjereni malicioznom osuđivanju osobe već često kao kritika kazališnoj kući koja ne izlazi iz uhodane, uspavane šablone i ne primjećuje reakciju publike. 

Baras, naglašava nakladnik, jasno kaže da je kazališna predstava bitno i isključivo namijenjena određenoj publici u određenom vremenu. 

Svako bi kazalište trebalo u svakom trenutku svog postojanja dobro poznavati i proučavati faktor publike, pisao je Baras i isticao kako bi kazališni umjetnici morali poznavati one kojima se obraćaju, kako bi mogli adekvatno s njima komunicirati, kako bi im mogli snagom neposrednog scenskog izraza prenositi umjetničke poruke. 

Nakladnik ističe kako knjiga donosi izvrstan predložak kako treba pratiti kazališne predstave i kako se pišu kritike.

Frano Baras (1931.) autor je niza iznimno čitanih knjiga i brojnih publicističkih tekstova o kulturnoj, političkoj i pomorskoj povijesti Splita i Dalmacije. Jedan je od pokretača splitskih avangardnih scena Komorna pozornica, Akroama-21 i Kripta-70. U njegovu prijevodu izvedene su u Splitu drame "Ljudski glas" J. Cocteaua (1966.) i "Sluškinje" J. Genêta (1970.).

Autor je niza iznimno čitanih knjiga i brojnih publicističkih tekstova o kulturnoj, političkoj i pomorskoj povijesti Splita i Dalmacije. Objavio je više knjiga, među kojima i "Staro zrcalo splitsko", "Ratni dani pod Marjanom, dnevnik i podlistci", "Les Français en Dalmatie (1806-1814)", "Marulić u deset slika", "Splitska prigovaranja", "Prohujalo pod Marjanom", "Davni dani dalmatinski" i "Krijesnice hrvatskoga Jadrana".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum