ZAGREB

Objavljena knjiga "Doba podjela" Tima Marshalla

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakladnička kuća Znanje objavila je knjigu "Doba podjela" Tima Marshalla, uglednog britanskog geopolitičkog novinara i stručnjaka za diplomatska pitanja u kojoj autor bestselera New York Timesa "U okovima geografije" problematizira suvremene društvene podjele.

Kako se ističe u najavi, "Doba podjela", objavljena u prijevodu Karla Nikolića, intrigantna je povijesna, geopolitička i društvena analiza u kojoj autor problematizira temu dubokih i kompleksnih društvenih podjela koje se manifestiraju podizanjem fizičkih barijera – zidova, odvažno i detaljno raščlanjujući slijed povijesnih pogrešaka koje će u nadolazećim godinama promijeniti svijet.

Suvremeni svijet podijeljen je na mnogo načina: rasno, vjerski, politički, materijalno. U 21. stoljeću podignute su tisuće kilometara zidova i ograda. Najmanje 65 zemalja podiglo je barijere duž svojih granica, a pola od onih nastalih nakon Drugoga svjetskog rata izgrađeno je u posljednja dva desetljeća. Za nekoliko bi godina samo u Europi moglo biti više kilometara zidova nego na vrhuncu Hladnoga rata, ističe nakladnik.

U Europi pukotine iz prošlog desetljeća ne prijete samo europskom jedinstvu nego, u nekim zemljama, i samoj liberalnoj demokraciji. Kina se suočava s podjelama između bogatih i siromašnih koje je toj zemlji donio kapitalizam, a jednako tako vatrozidom se štititi od utjecaja sa Zapada – i to je ono što će definirati njezinu budućnost. Sjedinjene Američke Države zidom na granici s Meksikom, čiju je izgradnju zagovarao bivši predsjednik Trump, pokušale bi zaustaviti migrantski val s juga, što korijene ima u strahu mnogih Amerikanaca od promjene demografskog stanja u SAD-u.

"Kako bismo shvatili današnja zbivanja u svijetu, trebamo shvatiti i ono što nas je dijelilo u prošlosti i što nas dijeli danas", ističu iz Znanja. "Razmatrajući situaciju u Kini, SAD-u, Izraelu i Palestini, na Bliskom istoku, Indijskom potkontinentu, u Africi, Europi i Ujedinjenom Kraljevstvu, Tim Marshall stvara intrigantno djelo o jednom od najvećih problema s kojim se suočava svijet", poručuju.

Tim Marshall (1959.) vodeći je britanski stručnjak za vanjsku politiku s dugogodišnjim izvjestiteljskim stažem. Bio je urednik za diplomatska pitanja Sky Newsa, a prije toga radio je za BBC i radio LBC/IRN. Izvještavao je iz 40 zemalja i pratio sukobe u Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji, na Kosovu, u Afganistanu, Iraku, Libanonu, Siriji i Izraelu. Pisao je i za novine, uključujući Times, Sunday Times, Guardian, Independent i Daily Telegraph. Autor je nekoliko svjetskih bestselera, među kojima su knjige "U okovima geografije; Doba podjela" i "Shadowplay: The Overthrow of Slobodan Milosevic" (Igra sjena: Rušenje Slobodana Miloševića). Njegov blog Foreign Matters (Vanjska pitanja) bio je u užem izboru za nagradu Orwell 2010. godine. Pokretač je i urednik stranice TheWhatandtheWhy.com.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum