PREDSTAVLJANJE

Nova bogata fotomonografija na 240 stranica: MEDULIN IZMEĐU LJETNE VREVE I ZIMSKE USPAVANOSTI

Fotografije za ovo izdanje Igor Zirojević je snimao gotovo godinu i pol dana, uvijek tražeći ili čekajući idealan trenutak za fotografiju svakog odabranog motiva

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Koncem prošlog tjedna u Premanturi je predstavljena nova fotomonografija općine Medulin koju potpisuju pulski fotograf, dizajner i arhitekt Igor Zirojević i njegov tim okupljen oko udruge Studiolab.

"Napraviti monografiju mjesta koja će čitatelju ponuditi uvid u kvintesenciju prostora, apostrofirajući istovremeno ono najbitnije i najreprezentativnije, ali otkriti i ono manje vidljivo i znano, zapreteno u kakvom kuriozitetnom detalju, u mnoštvu protuslovlja kojima svaka prava, punokrvna mediteranska destinacija jednog juga obiluje, nije nimalo lak zadatak", napisala je u uvodu ove knjige povjesničarka umjetnosti Paola Orlić.

Naglasak na fotografijama

Dodala je kako je sadržaj ove fotomonografije nedvojbeno podložan ne samo subjektivnom rakursu onih koji su je uređivali, već i njihovom umjetničkom senzibilitetu.

"Stoga se i ova, posljednja u nizu monografija općine Medulin u izdanju Studilaba, tako treba i čitati - kao jedna od autorskih monografskih vizura medulinskog kraja", zapisala je Orlić.

Fotografija Kamenjaka na naslovnici snimljena je s dvije tisuće metara visine (Snimio Igor Zirojević)

Igor Zirojević i njegov tim već su poprilično uigrani u ovom poslu jer Medulin je nakon Istre, Pule, Brtonigle i Bala već peta fotomonografija u nizu u kojoj slijede identičan pristup fotografiji i sadržaju. Po majci i sam Medulinac, koji u Medulinu i živi proteklih pet, šest godina, fotografije za ovo izdanje Zirojević je snimao gotovo godinu i pol dana, uvijek tražeći ili čekajući idealan trenutak za fotografiju svakog odabranog motiva.

- S obzirom na to da se radi o fotomonografiji naglasak je na fotografijama i zbog toga sam procesu njihove izrade posvetio toliko pažnje i vremena. Tekstovi u knjizi jesu prateći fotografijama, ali i oni su vrlo kvalitetno napisani i pružaju priličan broj informacija o povijesti i sadašnjosti Medulina" kaže Zirojević i dodaje da je namjerno objektivom fotoaparata bilježio mirnije kadrove, čak i na određenoj distanci, ne ulazeći sasvim u intimu trenutka i motiva. Navedeno proizlazi iz želje, dodaje, da fotografije koje su na koncu pronašle mjesto u ovom izdanju zabilježe i čitatelju predstave naselja općine Medulin kakva jesu tijekom cijele godine, a ne samo u vrevi, gužvi i živosti ljetnih mjeseci i turističke sezone. Negdje, kaže, na razmeđi između ljetne vreve i zimske uspavanosti, onako kako mjesta i ljudi na ovom području zaista i žive tijekom svih 12 mjeseci.

Vizure Medulina iz zraka (Snimio Igor Zirojević)

- Područje Medulina, razvedenost te obale i rt Kamenjak meni su kao fotografu oduvijek pružali veliki izvor inspiracije, a to se pogotovo odnosi na fotografije iz zraka koje svaki put nanovo uživam raditi i tražiti neke nove kutove snimanja. Tako je i fotografija Kamenjaka koja se nalazi na naslovnici knjige snimljena iz zrakoplova, s čak dvije tisuće metara visine. Stoga vjerujem da će onima koji budu knjigu imali u rukama perspektiva iz koje je snimljena ta, ali i mnoge druge fotografije, biti vrlo zanimljiva, kaže Zirojević.

Zanimljivosti

Realizaciju ovog projekta su, otkupom knjige, financirali Općina Medulin, Turistička zajednica općine Medulin i Javna ustanova Kamenjak. Načelnik Goran Buić na predstavljanju je podsjetio da je prije osam godina tiskana znanstvena i u tom smislu sveobuhvatna monografija općine, dok je ova knjiga, kazao je, više popularna, publicistička te uz autorske fotografije poznatog fotografa Igora Zirojevića, predstavlja posebnosti općine i svih njenih naselja pitkim, informativnim i zanimljivim tekstovima.

Ljepote razvedene obale medulinskog arhipelaga (Snimio Igor Zirojević)

- Naglasak u njoj ipak je na fotografijama koje ističu naše prirodne i kulturne ljepote, arhitekturu, ambijente i prostore. Kroz prepoznatljiv stil i fotografski potpis vrhunske fotografije predstavljaju općinu Medulin kao mjesto idealno za ugodan život, jer iz Zirojevićevih fotografija predstavljenih na 240 stranica fotomonografije izvire namjera da se zabilježi mirniji, skladan prizor i trenutak u prostoru i vremenu, upravo ono što život na području općine Medulin i jest van ljetnog perioda, poručio je Buić.

Život i izvan ljetne vreve (Snimio Igor Zirojević)

Uz Zirojevića, kao autora projekta, autora fotografija i likovnog urednika, u realizaciji fotomonografije sudjelovali su Silvio Forza, u ulozi urednika i autora tekstova te autora prijevoda na talijanski jezik, zatim, Miodrag Kalčić, također autor tekstova, koji je s Paolom Orlić, autoricom uvodnog teksta Prostor kao sudbina, zaslužan za redakturu i lekturu. Za grafičko oblikovanje i prijelom Gordana Brborović, a za prijevod na engleski jezik Ivana Ostojčić. Fotomonografija je tiskana u nakladi od tisuću primjeraka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom